Vraagbank:

Doorstromen

Doorstromen van het hbo naar het wo

Er zijn verschillende opties na het halen van een hbo-propedeuse of het afronden van een hbo-bacheloropleiding. Voor meer informatie over doorstromen van hbo naar wo kun je terecht bij Studielink, een stichting die door studenten, onderwijsinstellingen en het ministerie van OCW is opgericht om objectieve studiekeuze-informatie te verzamelen en te verspreiden.

Wanneer je overstapt van het hbo naar het wo gelden voor jou dezelfde regels omtrent aanmelding en toelatingseisen als voor anderen die niet vanuit het hbo komen. Het is belangrijk dat je van tevoren goed kijkt naar de toelatingseisen van de wo-opleiding en ervoor zorgt dat je toelaatbaar bent voor de gewenste opleiding.

Let ook op je studiefinanciering. De jaren die je gebruikt hebt voor studiefinanciering op het hbo tellen mee bij het bepalen van jouw studiefinanciering op het wo. Kijk op onze pagina’s over studiefinanciering en tweede studie hoe lang je in totaal recht hebt op studiefinanciering.

Doorstromen van het mbo naar het hbo

Er zijn verschillende opties na het halen van een mbo-opleiding. Voor meer informatie over doorstromen van mbo naar hbo kun je terecht bij Studielink, een stichting die door studenten, onderwijsinstellingen en het ministerie van OCW is opgericht om objectieve studiekeuze-informatie te verzamelen en te verspreiden.

Als je overstapt van het mbo naar het hbo gelden voor jou dezelfde toelatingsregels als voor havo-scholieren die voor het eerst gaan studeren. Wat wel anders is als mbo-student, is dat je op het mbo waarschijnlijk al een studenten-OV hebt gehad. Deze mag je ook in de periode tussen de twee opleidingen gebruiken, mits dat niet langer dan 4 maanden duurt.

Voor meer vragen over het mbo kun je terecht bij de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), dat is een koepel voor en door mbo-studenten.

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Neem contact met ons op, of maak gebruik van een van de onderstaande hulpmiddelen. 

Voor veel praktische en specifieke vragen kan je het beste contact opnemen met je onderwijsinstelling of studieadviseur. 

Voor informatie over studiefinanciering en het leenstelsel kan je vaak terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Voor juridische vragen of klachten kan je contact opnemen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). 

Voor vragen over toegankelijkheid van het hoger onderwijs en studeren met een ondersteuningsvraag kan je terecht op de website Hoger Onderwijs Toegankelijk. 

Ben je mbo-student? JOB is de landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. 

Ben je scholier? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren.