Vraagbank:

Na je studie

Na je studie

Heb je je diploma behaald? Gefeliciteerd! Op het moment dat je afstudeert, moet je nog een aantal zaken regelen:

  • Schrijf je uit bij je hogeschool of universiteit via Studielink. Wat je uitschrijfdatum is, verschilt per onderwijsinstelling. Dit is vaak een andere datum dan de datum van je diploma-uitreiking. Bekijk daarvoor de website van je hogeschool of universiteit.
  • Zet je studiefinanciering en reisproduct stop. Je uitschrijfdatum bepaalt tot wanneer je recht hebt op studiefinanciering en het reisproduct. Je regelt het stopzetten via Mijn DUO. Voor het stopzetten van je reisproduct moet je ook nog langs een ophaalautomaat.
  • Na een aanloopfase van 2 jaar moet je je studieschuld aflossen.
  • Gebruik je je studentenmail? Hier heb je mogelijk binnenkort geen toegang meer toe; verander daarom je e-mailadres met een privé e-mailadres voor belangrijke zaken.

Voor het stopzetten van je studentenreisproduct moet je langs bij een ophaalautomaat. Een stappenplan over het stopzetten van je studentenreisproduct vind je hier.

Je mag vanaf de 1e dag van de maand dat je geen recht meer op je reisproduct hebt, er niet langer mee reizen. Je vindt de resterende periode dat je recht hebt op je reisproduct op Mijn DUO, onder ‘Mijn schulden’, ‘Resterende studiefinanciering’. 

Voor het stopzetten van je OV-studentenkaart moet je langs een ophaalautomaat. Doe dit uiterlijk op de 10e werkdag van de maand dat je hier geen recht meer op hebt. Het niet tijdig stopzetten van de OV-studentenkaart levert een boete van €78,29 per twee weken op. Gebruik je de OV-studentenkaart na de 1e maand nog? Dan is de boete zelfs  €156,58 per halve maand.  Meer informatie over stopzetten vind je op de website van DUO. 

Vanaf twee dagen (maar wel binnen drie maanden) na het opzeggen van je OV-studentenkaart kan je een gratis Flex Dal Voordeel abonnement (geldig voor 1 jaar) aanvragen. Meer informatie over korting na je studententijd vind je op de website van NS. 

Aflossen studieschuld

Nee, dat hoeft pas na twee jaar. Er kan in deze periode wel al rente worden berekend.

Zie deze pagina van DUO voor meer informatie.

De studieschuld moet, na een aanloopfase van 2 jaar, binnen 35 jaar terugbetaald worden. Het maandbedrag dat je moet aflossen kan je berekenen met behulp van de rekenhulptool. Een studielening heeft daarnaast invloed op de hoogte van een hypotheek die je mogelijk na je studie wilt afsluiten.  

Meer informatie over het aflossen na je studie en de invloed op je hypotheek vind je hier. 

Eerder of versneld je studieschuld aflossen is mogelijk. Voordelen hiervan zijn een lager rentebedrag, een lager maandelijks aflosbedrag en je bent mogelijk eerder klaar met aflossen. Zie deze pagina voor de mogelijkheden om extra af te lossen. 

Ja, het is mogelijk om de aflossing studieschuld tijdelijk stopzetten. De reden maakt hiervoor niet uit en iedereen heeft hier recht op. Dit heet een ‘aflosvrije periode’, ook wel de ‘joker jaren’ genoemd. Je kan het terugbetalen van je studieschuld minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar stopzetten. De maximale terugbetalingstermijn wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden of jaren die je hebt ingezet. De rente over je schuld blijft wel doorlopen. 

Als je valt onder het leenstelsel, hoef je je schuld niet af te lossen als je inkomen lager is dan de zogenoemde ‘draagkrachtvrije voet’: een soort minimumgrens. Van het bedrag dat je daarboven verdient, hoef je bovendien nooit meer dan 4 procent af te lossen. 

Wanneer je je hele werkende leven dus niet veel verdient, maar wel een flinke schuld hebt, dan is het mogelijk dat je niet de hele schuld zult hoeven af te betalen. Maar let wel op: het inkomen van je partner telt mee. Als jij thuis voor de kinderen zorgt en je partner verdient ruim boven twee keer modaal, dan zul jij alsnog je schuld moeten terugbetalen. 

Het is ook mogelijk om de aflossing studieschuld tijdelijk stopzetten. De reden maakt hiervoor niet uit en iedereen heeft hier recht op. Dit heet een ‘aflosvrije periode’, ook wel de ‘joker jaren’ genoemd. Je kan het terugbetalen van je studieschuld minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar stopzetten. De maximale terugbetalingstermijn wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden of jaren die je hebt ingezet. De rente over je schuld blijft wel doorlopen. 

Zie de pagina van DUO voor meer informatie. 

Een studieschuld heeft invloed op het afsluiten van een hypotheek, een studieschuld vermindert namelijk de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Momenteel wordt er nog gerekend met je oorspronkelijke studieschuld, maar binnenkort wil het kabinet dit wijzigen naar de actuele schuld. Eigenhuis.nl heeft een handige tool waarmee je kunt zien wat het gevolg is van je studieschuld voor een hypotheek. 

Meer informatie over hypotheek en studieschuld vind je op de website van de Consumentenbond. 

Hoewel een studieschuld niet BKR-geregistreerd is (wat betekent dat een hypotheekverstrekker deze gegevens niet kan inzien), ben je toch wettelijk verplicht deze te melden bij een hypotheekaanvraag. Wanneer je je studieschuld verzwijgt, vervalt je recht op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met de NHG geef je de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt, werkloos raakt of gaat scheiden. Verzwijg je je studieschuld, dan moet je een eventuele restschuld zelf betalen en zou je in grote financiële problemen kunnen komen. Verstandig is het verzwijgen van je studieschuld dus niet.  

Bij het aanvragen van een hypotheek kun je een bewijsstuk van DUO gebruiken waarin staat hoe hoog je verplichte maandbedrag wordt vanaf de start van de aflosfase. DUO heeft dit zo afgesproken met de hypotheekverstrekkers. 

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Neem contact met ons op, of maak gebruik van een van de onderstaande hulpmiddelen. 

Voor veel praktische en specifieke vragen kan je het beste contact opnemen met je onderwijsinstelling of studieadviseur. 

Voor informatie over studiefinanciering en het leenstelsel kan je vaak terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Voor juridische vragen of klachten kan je contact opnemen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). 

Voor vragen over toegankelijkheid van het hoger onderwijs en studeren met een ondersteuningsvraag kan je terecht op de website Hoger Onderwijs Toegankelijk. 

Ben je mbo-student? JOB is de landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. 

Ben je scholier? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren.