Publicatie

Leerrechten plan

UTRECHT,
01 maart 2005

Deze notitie biedt een alternatief voorstel van het ISO als reactie op het leerrechtenstelsel dat het Ministerie van OC&W voorstelde in 2004. Dit voorstel hield in dat de student het recht krijgt om tegen wettelijk collegegeldtarief een bachelor en master te volgen met een uitloop van 1 ½ jaar.


[raw][cudazi_tab_group][cudazi_tab title=’Samenvatting’]Het leerrechtenstelsel dat wordt voorgesteld door het ministerie beperkt de leerrechten van studenten. Het ISO is daarop tegen, want dit leidt tot een ‘zesjescultuur’ en vermijdt verdieping. Het ISO stelt dat een elke student leerrechten moet krijgen gedurende C+2 (+X).

C staat voor de officiële studieduur van een bachelor en een master zoals vastgelegd in het CROHO en een schakeljaar.

+2 staat voor de uitloop in studiejaren waar de student recht op heeft en wettelijk collegegeld betaald.

(+X) staat voor extra leerrechten waar studenten aanspraak op kunnen maken wanneer zijn aan specifieke voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn onderverdeeld in drie categorieën: ontplooiing, omstandigheden en excellentie.

[/cudazi_tab]
[cudazi_tab title=’Conclusie’]Het ISO pleit voor een bekostigingssysteem van C+2(+X) waarbij (+X) staat voor de tijd die de student gecompenseerd krijgt oor ontwikkel- en leerpraktijken anders dan de pure studie. Op deze manier worden gemotiveerde studenten gestimuleerd om het beste uit hun talent en hun studietijd te halen.

[/cudazi_tab]
[cudazi_tab title=’Aanbevelingen’]Het ISO pleit ervoor het leerrechtenstelsel te heroverwegen van en het voorstel van het ISO hierbij mee te nemen.

[/cudazi_tab]
[/cudazi_tab_group]
[/raw]

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier