Publicatie

Leerrechten

UTRECHT,
01 mei 2006

Deze notitie is een reactie vanuit het studentenperspectief op het wetsvoorstel ‘Financiering in het hoger onderwijs’. Het ISO heeft weinig vertrouwen in de voorgestelde plannen en is tegen het huidige wetsvoorstel. De invoering van dit wetsvoorstel maakt namelijk meer kapot dan de student lief is.


[raw][cudazi_tab_group][cudazi_tab title=’Samenvatting’]Het ISO ziet voorziet enkele grote negatieve gevolgen van het wetsvoorstel financiering in het hoger onderwijs voor de toegankelijkheid  van het onderwijs. In deze notitie stelt zij enkele wijzigingen voor om deze problemen te verminderen.

[/cudazi_tab]

[cudazi_tab title=’Conclusie’]

Het grootste probleem is dat het wetsvoorstel niet doelmatig is, er wordt geen rekening gehouden met onderwijszaken die niet in binnen het vastgestelde kader passen. Eén van de belangrijkste argumenten om deze wet in te voeren is de beoogde kwaliteitsimpuls voor het hoger onderwijs, de onderliggende aanname dat de kwaliteit van het onderwijs voor studenten bij de studiekeuze zwaarder gaat wegen, blijkt echter niet gegrond. Daarnaast is het gezien de hoeveelheid al reeds ingevoerde prikkels om sneller te studeren, niet nodig om de leerrechtensystematiek hiervoor in te zetten.

[/cudazi_tab]

[cudazi_tab title=’Aanbevelingen’]

Het ISO pleit voor zo klein mogelijke leerrechtseenheden, zodat de schade voor de student bij een verkeerde studiekeuze beperkt blijft. Daarnaast zou de student zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij de uitlooprechten in wil zetten. De regeling dat het uitlooprecht slechts bij één studie ingezet kan worden, moet worden teruggedraaid. Het ISO ziet graag dat de wet voorziet in het toespitsen van het instellingscollegegeld op diverse groepen studenten, dat schakelprogramma’s vast vastgelegd worden in het CROHO als onderdeel van de bachelor- of als masteropleiding en dat er een ondergrens wordt vastgesteld voor het budget voor het profileringsfonds.

[/cudazi_tab]

[/cudazi_tab_group]
[/raw]

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier