Publicatie

Wie betaalt de rekening?

UTRECHT,
01 september 2011

Met ingang van het collegejaar 2012-2013 wil het kabinet nieuwe maatregelen invoeren in het hoger onderwijsstelsel. In dit rapport schetst het ISO een beeld van de risico’s en gevolgen van de voorgenomen maatregelen.


[raw][cudazi_tab_group][cudazi_tab title=’Samenvatting’]Uit de resultaten van het onderzoek van het ISO naar de risico’s en gevolgen van ‘studeren is investeren’ blijkt dat het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase en het beperken van het studentenreisrecht het gedrag van de student negatief zal beïnvloeden. Het ISO pleit er daarom voor dat de maatregelen worden aangepast.

[/cudazi_tab]
[cudazi_tab title=’Conclusie’]Uit onderzoek van het ISO blijkt dat het kabinet een aantal effecten van de maatregelen over het hoofd lijkt te zien of onderschat. Door het afschaffen van de basisbeurs in de master zullen studenten minder tijd voor extracurriculaire activiteiten maken, terwijl dit voor werkgevers belangrijk is. Vanwege de het verkorte OV-reisrecht zullen minder studenten kiezen voor een tweejarige (bèta)master en 13% van de studenten zou helemaal geen master meer doen.

Volgens het ISO wijst het kabinet te gemakkelijk naar de student en de mogelijkheid tot lenen gewezen. Het ISO ziet het ISO een risico als het gaat om de toegankelijkheid van het onderwijs.

[/cudazi_tab]
[cudazi_tab title=’Aanbevelingen’]Het ISO stelt dat de extracurriculaire activiteiten bekostigd moeten worden en pleit ervoor om het OV-recht te houden voor de periode van een nominale bachelor + 1 jaar en een nominale master +1 jaar. Daarnaast moet de groep studenten die aangeeft niet meer voor een masteropleiding te kiezen in kaart gebracht worden.

Omtrent het onderwerp lenen adviseert het ISO dat het cruciaal is dat de voorlichting voor studenten verbeterd wordt en om de afbetaaltermijn niet uit te breiden.

[/cudazi_tab]
[/cudazi_tab_group]
[/raw]

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier