Persbericht

Afschaffing basisbeurs vanaf 2014-2015

UTRECHT,
08 oktober 2012

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is verrast door de plotselinge aankondiging van de afschaffing van de basisbeurs. Op de dag dat de langstudeerboete teruggedraaid werd, kwam ook het nieuws naar buiten dat er een ‘sociaal’ leenstelsel op komst is. “Studenten belanden zo van de regen in de drup”, meent Thijs van Reekum, voorzitter van het ISO.

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat studenten die beginnen met studeren op 1 september 2014 geen basisbeurs meer krijgen. De prestatiebeurs wordt vanaf dan een leenstelsel. Het wordt gepresenteerd als een ‘sociaal’ leenstelsel, omdat afgestudeerden langer de mogelijkheid hebben om te terug te betalen en de rentes gunstig zijn voor de lening. Het ISO reageert terughoudend: “Er is geen duidelijkheid over de uitvoering van het leenstelsel, maar blij zijn we er niet mee”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum.  

De studentenorganisatie vindt het redelijk dat de invoering per cohort wordt doorgevoerd. “Dit betekent dat huidige studenten die nu studeren niet te maken krijgen met onverwachte veranderingen en dat alleen studenten van 2014 te maken krijgen met het leenstelsel”, aldus Thijs van Reekum, voorzitter van het ISO. “De vraag is nu wat er gedaan wordt aan een structurele verhoging van de studieschuld met 13.000 euro en wat dit voor gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs”. Er is visie nodig op wat er gebeurt met de (eventuele) restschulden.

Het ISO vraagt om duidelijkheid over de aanvullende beurs. “De aanvullende beurs is ontzettend belangrijk voor de studenten van lagere economische klasse”, zegt Thijs van Reekum. Zonder deze beurs is het voor deze studenten bijna onmogelijk om rond te komen, omdat zij geen financiële steun van hun ouders ontvangen.

Op 7 juni 2013 is bekend geworden dat het leenstelsel voor de bachelorfase één jaar is uitgesteld. De planning is nu dat per collegejaar 2015-2016 de basisbeurs voor de bachelor wordt afgeschaft. Voor de masterfase geldt wel het voornemen om de basisbeurs per collegejaar 2014-2015 af te schaffen.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier