Persbericht

Regeerakkoord keihard voor studenten

UTRECHT,
29 oktober 2012

In het regeerakkoord komt de student er slecht van af. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt dat de partijen VVD en PvdA niet goed na hebben gedacht over de consequenties voor studenten. “Het regeerakkoord is een kaalslag voor studenten”, zegt voorzitter Thijs van Reekum.

De plannen van de VVD en de PvdA bevatten voor studenten drie pijnlijke maatregelen, terwijl er opnieuw de wens uitgesproken is om tot de top vijf van de kenniseconomiën te gaan behoren. Het ISO vindt de combinatie van die maatregelen te veel. “Drie pijnlijke maatregelen zijn er twee te veel”, meent ISO-voorzitter Thijs van Reekum. “De afschaffing van de studiefinanciering, de aanpassing van reisrecht naar kortingskaart en het afschaffen van de zorgtoeslag zorgt voor een kostenstijging voor de student van ongeveer €5.000,- per jaar.”

Het ISO is dan ook verbaasd dat er door de partijen gesproken wordt over investeren in het onderwijs. Door afschaffing van de studiefinanciering betaalt de student de rekening zelf. Bovendien stopt de overheid nauwelijks extra geld in het hoger onderwijs.

Het ISO liet al eerder weten niet blij te zijn met het afschaffen van de studiefinanciering onder de huidige voorwaarden en wijst op de gevolgen van hoge studieschulden. “Ook al is het zo dat die lening naar daadkracht terugbetaald kan worden, zie maar eens een hypotheek te krijgen met een schuld van €30.000,-“.

Door de afschaffing van de OV-jaarkaart, kan een student al snel ruim tweeduizend euro per jaar kwijt zijn door te reizen voor studie of stage. Daarnaast kan het afschaffen van de zorgtoeslag ook nog eens een extra last van €800.- per jaar betekenen. “Dit is in onze ogen onacceptabel”, zegt voorzitter van het ISO Thijs van Reekum. “De student lijkt de melkkoe van de bezuinigingen te worden.”

 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier