Persbericht

Kabinet remt ondernemende student

UTRECHT,
25 februari 2013

Het kabinet heeft besloten om bindend studieadviezen in latere jaren mogelijk te maken. Dit betekent een verschoolsing van het systeem, maar er moet vooral gewaakt worden voor de remmende werking die deze maatregel heeft. “Het zet een rem op ambitie, creativiteit en ondernemerschap”, waarschuwt voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Thijs van Reekum.

Vandaag is in de Ministerraad besloten dat bindend studieadviezen en een jaarklassensysteem in latere jaren mogelijk wordt. Het wordt voor instellingen mogelijk om een bindend studieadvies te geven in het tweede bachelor jaar van de universiteit en in het tweede en derde jaar van de HBO-bachelor. In die jaren kunnen instellingen studenten van de opleiding verwijderen als zij de benodigde studiepunten niet halen. In het derde jaar van de universitaire bachelor en in het vierde jaar van de HBO-bachelor komt een jaarklassensysteem. Dit betekent dat de resultaten die in dat jaar behaald zijn komen te vervallen.

Het ISO is bang dat de gevolgen leiden tot minder ondernemende studenten. Om ambitie, ondernemerschap en creativiteit naast de studie te stimuleren, moet het onderwijssysteem niet te rigide zijn. Studenten gaan zich naar het systeem gedragen. “Als je als student weet dat je van een opleiding verwijderd kunt worden, onderneem je niet veel naast je studie”, zegt ISO-voorzitter Van Reekum. Zulke maatregelen hebben grote gevolgen voor het doen van een tweede studie naast de eerste, het beginnen van een bedrijf en bestuurs- en vrijwilligerswerk.

Het ISO roept instellingen en het kabinet op om goede randvoorwaarden te scheppen zodat studenten gestimuleerd worden om zich te ontwikkelen naast de studie.  “Voor ontwikkeling naast de studie is durf nodig om buiten de kaders te denken, juist deze maatregelen zorgen voor angst om die durf te tonen of uit te voeren”, waarschuwt de studentenorganisatie ISO.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier