Persbericht

ISO: Stel ook leenstelsel voor de Masterfase uit

UTRECHT,
07 juni 2013

Minister Bussemaker heeft een nadere invulling van het sociaal leenstelsel bekend gemaakt: terugbetalen in 20 jaar en het leenstelsel voor de bachelorfase wordt een jaar uitgesteld. Maar voordat de Minister het leenstelsel kan invoeren, moeten de noodzakelijke randvoorwaarden voor toegankelijkheid geregeld worden. Het gaat om behoud van de ov-jaarkaart en een financiële uitbreiding voor gezinnen met lage inkomens. “De Minister moet is het aan studenten verplicht om te zorgen voor een degelijk leenstelsel met sociale randvoorwaarden, ook voor de masterfase”, zegt voorzitter Thijs van Reekum van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Vandaag kwamen een CPB studie naar terugbetalingsregelingen, het SCP-rapport De studie waard en een verdere invulling van het sociaal leenstelsel uit. Uit de verdere invulling blijkt dat de termijn van terugbetalen met 5 jaar wordt verlengd naar 20 jaar en dat de basisbeurs voor de bachelorfase een jaar wordt uitgesteld. “Er zitten goede elementen in zoals uitstel voor een degelijk leenstelsel en het oprekken van de terugbetaling naar 20 jaar. We zijn echter ontevreden dat er nog steeds geen duidelijkheid over het OV, de aanvullende beurs en dat het leenstelsel voor de masterfase nu al wel in gaat”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum.

Uit het SCP-rapport blijkt dat scholieren, studenten en ouders zich in de dagelijkse besluitvorming laten leiden door financiële gevolgen “Scholieren en studenten laten studiekeuze, het volgen van college en aanschaf studiemateriaal afhangen van geld en dat is onacceptabel”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. Om die reden pleit de studentenorganisatie voor behoud van de ov-jaarkaart en uitbreiding van de aanvullende beurs.

Het SCP laat ook zien dat ouders uit lage inkomens voor een financiële tegemoetkoming kiezen als verzachtende factor voor het leenstelsel, dat is bij rijke ouders de ov-jaarkaart. Thijs van Reekum: “De conclusie moet getrokken worden dat een goede financiële regeling voor gezinnen met lage inkomens noodzakelijk is en hiervoor moet de aanvullende beurs omhoog”.

De toegankelijkheid van het hoger onderwijs hangt heel nauw samen met ov-jaarkaart. Uit het SCP-onderzoek blijkt dat alle groepen duidelijk aangeven dat het de ov-jaarkaart behouden moet blijven. “Het ISO pleit al langer voor behoud van de ov-jaarkaart, omdat dit gezien wordt als de meest pijnlijke bezuiniging”, aldus de studentorganisatie.

De Minister komt tegemoet aan aankomende studenten door de bachelorfase een jaar uit te stellen. Zij moet in de tussentijd zorgen voor een goede aanvullende beurs en een goede terugbetaalregeling. Het ISO roept de Minister op ook de invoering van het leenstelsel in de masterfase een jaar uit te stellen. “Net zoals in de bachelorfase is goede voorlichting en een degelijk financieel stelsel belangrijke onderdelen van behoorlijk bestuur. Daar voldoet de Minister niet aan door het leenstelsel voor masterstudenten nu al in te voeren”, laat ISO-voorzitter Thijs van Reekum weten.

Voor een eerdere reactie op dit onderwerp zie ISO kritisch op plannen Bussemaker  van 18 januari 2013.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier