Nieuws

Nationale Studenten Enquête: van groot belang!

UTRECHT,
06 juni 2013

Stichting Studiekeuze123, 6 juni 2013 | Dit jaar hebben maar liefst 264.710 studenten meegewerkt aan de Nationale Studenten Enquête 2013 (NSE) en hun oordeel gegeven over hun opleiding en hogeschool of universiteit. De NSE is een landelijk onderzoek, door Studiekeuze123 gecoördineerd, dat de mening van studenten vraagt over hun onderwijs.

Met de uitkomsten die Studiekeuze123 vandaag openbaar maakt, wordt de kwaliteitszorg binnen de instellingen versterkt en de voorlichting aan studiekiezers vormgegeven. 

Importantie NSE
Het unieke van de NSE is dat de hoge participatiegraad van deelnemende studenten en opleidingen een landelijke benchmark mogelijk maakt. De betrokkenheid van de studenten en van de instellingen voor hoger onderwijs bij dit landelijke onderzoek is groot. De resultaten van de enquête brengen in beeld op welke punten onderwijsinstellingen zich kunnen verbeteren, volgens de mening van de student. Het ministerie van OCW maakt sinds kort prestatieafspraken met alle hogescholen en universiteiten. Verschillende instellingen hebben de NSE resultaten als onderbouwing in deze prestatieafspraken opgenomen.

Studentenoordelen
In de NSE wordt studenten gevraagd te oordelen over tal van thema’s waaronder: de inhoud van de opleiding, verworven vaardigheden, studiefaciliteiten, toetsing en beoordeling, studierooster, studielast, studiebegeleiding en docenten. Ook wordt hun oordeel gevraagd over de stad waarin zij studeren. Het resultaat laat zien dat studenten over het algemeen meer tevreden zijn dan vorige jaren. Een opmerkelijke en belangrijke stijging. “Het lijkt er op dat instellingen meer aandacht hebben voor het onderwijs.” Aldus Thijs van Reekum, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de prestatieafspraken meer focus hebben gebracht op het onderwijsproces. Instellingen worden afgerekend op prestaties in het onderwijs en dit heeft mogelijk geleid tot meer aandacht voor de student en betere begeleiding waardoor de studenttevredenheid omhoog gaat.”

Top 3 best scorende studies (de studie in het algemeen)
1. Master Nanoscience
2. Bachelor Godsdienstwetenschap
3. Master European Public Affairs

Top 3 studententevredenheid over instellings- en opleidingsinhoudelijke aspecten
1. Wat tijdens de stage is geleerd (nieuw vanaf 2013)
2. De algemene sfeer op de opleiding
3. De groepsgrootte bij werkgroepen (nieuw vanaf 2013)

Top 3 studententevredenheid over studie aanverwante aspecten
1. De horecavoorzieningen in de studiestad (kroegen, eetcafés, restaurants e.d.)
2. De bereikbaarheid van de instelling (openbaar vervoer e.d.)
3. Het cultureel aanbod van de studiestad (bioscopen, theaters, evenementen e.d.)

Het slechtst scoort de betaalbaarheid van woonruimte in de studiestad. 36,8% van de studenten zegt hierover ontevreden te zijn. Op de tweede plaats staat de terugkoppeling van informatie over de uitkomsten van onderwijsevaluaties die in het onderwijs worden afgenomen, met een percentage 32,2% ontevredenheid.

Hoge respons
In totaal zijn er 673.444 studenten van 49 hogescholen en 20 universiteiten gevraagd hun mening te geven over hun opleiding en instelling. De respons van dit jaar is maar liefst 39%, deze is ten opzichte van voorgaande jaren flink vergroot blijkt uit de resultaten van de NSE 2013. Vorig jaar en het jaar daarvoor lagen de percentages wat lager, met respectievelijk 31% in 2012 en 35% in 2011. De Landelijke Studenten Vakbond vindt het een goed teken dat een recordaantal studenten de NSE heeft ingevuld. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: “Als genoeg studenten de enquête invullen, kan de opleiding ook echt de kwaliteit verbeteren. De opleidingscommissie van een opleiding kan met deze cijfers bij het bestuur precies aangeven waar het onderwijs (nog) beter kan.”

Kwaliteitszorg en voorlichting
De NSE resultaten zijn in te zien via http://nse2013.kiwi.qdelft.nl en zijn opgenomen in de Studiekeuzedatabase van Studiekeuze123. Deze database wordt op www.studiekeuzeinformatie.nl beschikbaar gesteld voor interne kwaliteitszorg van onderwijsinstellingen en voorlichtingsproducten. De resultaten worden verder gepubliceerd op de onafhankelijke vergelijkingswebsite www.studiekeuze123.nl en zo ingezet in de studievoorlichting. Studiekiezers kunnen hier de studentenoordelen van verschillende opleidingen met elkaar vergelijken en gebruiken bij hun studiekeuze. Daarnaast maken andere voorlichtingsproducten zoals Qompas, Keuzegids en de Elsevier publicatie ‘de Beste Studies’ gebruik van de NSE resultaten. De NSE is uitgevoerd door Intomart GfK.

 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier