Nieuws

Nederlandse studenten nauwelijks internationaal georiënteerd

UTRECHT,
15 juli 2013

Jaarlijks stelt de Nuffic, een Nederlandse organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs, een publicatie op die informeert over de meest recente ontwikkelingen van internationalisering in het Nederlandse hoger onderwijs.

In deze publicatie maken zij daarbij onderscheid tussen diplomamobiliteit, in het buitenland studeren met als doel een diploma te behalen, en studiepuntmobiliteit, een gedeelte van je studie in het buitenland voltooien via bijvoorbeeld een stage, enkele vakken of een minor.

Uit de meest recente cijfers van Nuffic vallen enkele dingen op. Zo ligt het aantal Nederlanders dat zich in het buitenland inschrijft om een diploma te halen – uitgedrukt als percentage van de eigen onderwijspopulatie – nog steeds onder het Europees gemiddelde. Dit is volgens Nuffic verrassend, omdat de Nederlandse economie bovengemiddeld internationaal georiënteerd is.

Daarnaast maken steeds meer studenten gebruik van de meeneembare studiefinanciering. Het gaat voornamelijk om studenten die zich inschrijven in België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Portugal. Uit cijfers van maart 2013 is gebleken dat studenten de studiefinanciering in totaal naar 1.219 verschillende instellingen in 84 verschillende landen hebben meegenomen.

Als het gaat om tijdelijk in het buitenland studeren of stage lopen, blijkt uit de cijfers van de Nuffic dat een stabiliserend percentage van 22 procent van de afgestudeerde studenten gedurende en in het kader van de studie in het buitenland is geweest. Dit hebben ze overigens vaker gedaan voor een stage dan voor een gedeelte van de studie.

– Loek Zanders is bestuurslid met de portefeuille Internationalisering. Regelmatig houdt hij je op de hoogte over het wel en wee van internationaal hoger onderwijs. Meer weten over de mobiliteit van Nederlandse studenten? Lees dan het rapport van Nuffic.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier