Nieuws

265 dagen vol onzekerheid

UTRECHT,
24 september 2013

Het ISO kopte al op 7 juni jongstleden “Stel ook leenstelsel voor de masterfase uit”. Dit was destijds volgens het ISO nodig omdat ook in de masterfase goede voorlichting noodzakelijk is en exact dit punt staat nog steeds.

Vandaag, 265 dagen voor de beoogde ingangsdatum van het leenstelsel in de masterfase, hebben studenten nog altijd geen idee hoe de wet er precies uit komt te zien, of de minister überhaupt voldoende steun in de Eerste Kamer weet te vinden en wat er met de OV-studentenkaart gaat gebeuren.

Hoewel de minister het leenstelsel voor de bachelorfase heeft uitgesteld tot 1 september 2015 tikken de dagen snel weg tot de geplande invoering van het leenstelsel in de masterfase. Fractieleider Bram van Ojik (GroenLinks) stelt maandag 23 september in de Volkskrant een jaar uitstel voor: “Nu heeft het kabinet een jaar langer om duidelijk te maken waarom het nodig is dat studenten geld gaan lenen.” Het ISO sluit zich aan bij de woorden van Bram van Ojik, maar helaas ziet minister Bussemaker hier schijnbaar de noodzaak niet van in.

Een kort overzicht de plannen rondom van het leenstelsel van kabinet Rutte II:

Overzicht wetstraject leenstelsel

Veel onduidelijkheid, veranderende invoeringsdatums en onvoldoende steun in beide kamers. Deze situatie lijkt bijzonder veel zoals we deze gezien hebben omtrent de langstudeerboete ten tijde van kabinet Rutte I. Er is echter één verschil tussen het leenstelsel en de langstudeerboete: de laatste werd pas 141 dagen voor de geplande invoering uitgesteld om het ‘draagvlak te realiseren’. Zoals in bovenstaand schema te zien is, lijkt het nu opnieuw op een bijzonder korte invoeringstermijn uit te lopen.

Op 11 december 2011 is bekend geworden dat ook de invoering van het leenstelsel in de masterfase minimaal een jaar wordt uitgesteld. Klik hier voor meer actuele informatie. 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier