Nieuws

Excelleren, ook in het hoger onderwijs!

UTRECHT,
02 september 2013

Staatssecretaris Dekker wil excellentieprogramma’s in het voortgezet onderwijs aantrekkelijker maken voor scholieren. In het hoger onderwijs worden de mogelijke kosten voor studenten om mee te doen aan excellentieprogramma’s echter opgevoerd.

Staatssecretaris Dekker heeft een plan geïntroduceerd om de excellente scholieren in het voortgezet onderwijs te stimuleren en meer uit te dagen. De staatssecretaris vindt dat niet de zwakke vakken van scholieren benadrukt dienen te worden, maar dat er juist moet worden uitgegaan van de vakken waar de scholier goed in is. In het verleden zijn hier al verschillende beurzen voor beschikbaar gesteld.

De plannen van Dekker worden met enthousiasme bij het ISO ontvangen. De vraag die het echter wel direct oproept, is hoe deze plannen staan in samenhang met de plannen van minister Bussemaker met de excellentieprogramma’s in het hoger onderwijs. De minister kiest om een experiment op te zetten waarin er collegegeld gevraagd mag worden voor excellentieprogramma’s, tot maximaal twee keer wettelijk collegegeldtarief.

Het ISO betreurt dit zeer en ziet graag dat studenten hun talenten maximaal kunnen benutten en daarmee te excelleren in het hoger onderwijs. Het gehele onderwijsveld dient zich hiervoor in te zetten, zodat de studenten niet alleen in het voortgezet, maar ook in het hoger onderwijs kunnen excelleren. Het ISO wordt in deze gedachte onder andere gesteund door Ron Bormans, collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam.

Wanneer de minister er toch voor kiest om de instellingen de mogelijkheid te geven collegegeld voor de excellentieprogramma’s te vragen, dient er volgens het ISO in ieder geval duidelijk te zijn waar dit geld naartoe gaat. De student heeft het recht om te weten waar hij voor betaalt.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier