Nieuws

Het herfst-akkoord: goed nieuws voor hoger onderwijs?

UTRECHT,
14 oktober 2013

Na 10 lange dagen onderhandelen is het de regeringspartijen PvdA en VVD gelukt om samen met ‘de onderwijspartij’ D66 en de christelijke partijen SGP en CU tot begrotingsafspraken voor 2014 te komen. Naast lastenverlichting op arbeid en aandacht voor de positie van gezinnen met kinderen werd ook het onderwijs genoemd als grote winnaar. Het ISO was verheugd dat de partijen realiseren dat investeringen in onderwijs, ook in tijden van economische crisis, investeringen in de toekomst zijn. Tot het moment dat de inhoud van het akkoord bekend werd.

Het kabinet gaf het al eerder aan: “Zonder extra investeringen in het hoger onderwijs, wordt het steeds moeilijker om de huidige hoge kwaliteit te garanderen.” Met deze woorden in ons achterhoofd is het ISO op zoek gegaan naar het deel van de 650 miljoen euro in 2014 en de structurele 600 miljoen euro die is bestemd voor het hoger onderwijs en kwam tot een teleurstellende conclusie.

Na het nationaal onderwijsakkoord (NOA), waarvan het ISO al concludeerde dat er slechts 70 miljoen in 2016 en 65 miljoen in 2017 naar het hoger onderwijs gaat, lijkt ook nu het hoger onderwijs te zijn vergeten. In het herfst-akkoord komt het hoger onderwijs niet verder dan een intensivering van de lumpsum. Jazeker, dezelfde lumpsum die in het begrotingsakkoord 2013 door PvdA, VVD, CDA, CU en D66 structureel werd gekort met 232 miljoen euro.

Kortom: de magere bijdrage aan het hoger onderwijs is een sigaar uit eigen doos.

intensivering onderwijs herfstakkoord

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier