Nieuws

Het traject van de OV-studentenkaart

UTRECHT,
17 oktober 2013

Zoals we eerder al lieten weten, is er veel discussie en onduidelijkheid over de toekomst van de OV-studentenkaart. Los van het feit dat dit het ISO ernstige zorgen baart, roept het proces rondom deze maatregel veel vragen op. In onderstaand bericht zetten we voor je op een rijtje hoe het nu zit, om je meer duidelijkheid te geven over het traject van dit project.

In september 2012 werd de OV-studentenkaart al fors ingekort met twee jaar. Vervolgens werd op 29 oktober 2012 in het regeerakkoord van kabinet Rutte II verkondigd dat de OV-studentenkaart in zijn huidige vorm per 2016 zou verdwijnen. Wel komt er een vervangend vervoersabonnement, aldus onderwijsminister Jet Bussemaker. In januari 2013 bevestigde Bussemaker dit nogmaals in de hoofdlijnenbrief. Om dit te kunnen realiseren zou het huidige vervoersabonnement bij de NS vóór 1 januari 2014 moeten worden opgezegd, aangezien er een tweejarige opzegtermijn aan het contract zit.

Begin juni 2013 benadrukte de minister vervolgens in een kamerbrief dat zij het OV-arrangement los ziet van het sociaal leenstelsel en deze twee zaken dan ook apart wil behandelen. Dit bracht zij in de praktijk, toen eind juni het wetsvoorstel Sociaal Leenstelsel Masterfase naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Er werd inderdaad niet over de OV-studentenkaart gesproken.

Wat gaat er vanaf nu gebeuren?

Zoals gezegd, moet minister Bussemaker vóór 1 januari 2014 een besluit nemen over het contract met de NS. Momenteel zitten het ministerie van OCW en de vervoerders met elkaar aan tafel, om te onderhandelen over een nieuw vervoersarrangement. De uiterlijke opzegtermijn van het contract bij de NS is op 31 december 2013, als OCW aan de doelstellingen uit het regeerakkoord wil voldoen. Wanneer het contract niet wordt opgezegd, kan dit pas weer vanaf een jaar later. Wanneer zij beslissen het huidige contract nog in 2013 op te zeggen, zal vanaf 1 januari 2016  het huidige arrangement verdwijnen. Het is nog onduidelijk of en wat hiervoor in de plaats komt.

traject_ovstudentenkaart

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier