Nieuws

Wel een akkoord, geen duidelijkheid over leenstelsel

UTRECHT,
15 oktober 2013

Afgelopen vrijdag 11 oktober 2013 werd het herfst-akkoord gesloten. PvdA en VVD wisten samen met D66, CU en SGP tot een begrotingsakkoord voor 2014 te komen. Het onderwijs was een belangrijk onderwerp van gesprek, maar zoals het ISO al eerder berichtte is het hoger onderwijs wederom vergeten. Is er dan tenminste duidelijkheid rondom het al zolang besproken en bediscussieerde leenstelsel? Wederom een teleurstellende uitkomst. Of zoals Trouw op 10 oktober 2013 al berichtte: er is nog steeds geen meerderheid in de Eerste Kamer gevonden.

De minister kan voorzichtig gaan hopen op de steun van de D66 en de SGP. Paul van Meenen (D66) stelde tijdens het mede door ISO georganiseerde Hoger Onderwijs-debat: “Zonder investeringen in het gehele onderwijs komt er geen leenstelsel.” D66 uit zich na het sluiten van het herfst-akkoord uiterst tevreden met de binnengehaalde investeringen in onderwijs, waardoor steun voor een leenstelsel meer en meer waarschijnlijk wordt.

Roelof Bisschop (SGP) liep tijdens datzelfde debat zelfs over van ’tegen’ een leenstelsel naar ‘voor’. Volgens Bisschop wil de SGP een leenstelsel wel steunen, maar moet het wel voldoen aan drie eisen: “De investeringen moeten aantoonbaar naar het onderwijs gaan, de toegankelijkheid moet worden gewaarborgd en de betaalbaarheid moet worden gegarandeerd zodat je na je studie niet met een enorme schuldenlast komt te zitten waardoor je geen fatsoenlijk bestaan kan opbouwen.”

Op de steun van de vijfde partij die het herfst-akkoord ondertekende, de ChristenUnie, lijkt de minister niet te kunnen rekenen. Carola Schouten (CU) gaf bij het debat aan grote problemen te zien omtrent de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, in het bijzonder in het hbo. Haar partijgenoot Joël Voordewind vroeg eerder dit jaar zelfs aan de SGP waarom zij zich niet net zo principieel over het leenstelsel oordeelde als over abortus.

Op dit moment ziet de steun voor het leenstelsel er als volgt uit:

stemverdeling leenstelsel

Dit betekent dat een meerderheid momenteel nog niet voorhanden is. Echter, is de komst van een leenstelsel helaas dichterbij gekomen met de steun van de verschillende partijen aan de coalitie met betrekking tot het Herfstakkoord.

Lees ook: “342 dagen vol onzekerheid

 

Op 11 december 2011 is bekend geworden dat ook de invoering van het leenstelsel in de masterfase minimaal een jaar wordt uitgesteld. Klik hier voor meer actuele informatie. 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier