Nieuws

Experimenteren met excellentie

UTRECHT,
15 november 2013

Vrijdagmiddag is in de ministerraad ingestemd met het experiment dat beperkte collegegelddifferentiatie voor excellentietrajecten in het hoger onderwijs mogelijk maakt. Instellingen kunnen ervoor kiezen om mee te doen aan een experiment dat het mogelijk maakt om maximaal twee keer wettelijk collegegeld voor de honours programma’s te vragen. De gelden moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de excellentieprogramma’s gewaarborgd blijft gezien het wegvallen van de Siriusgelden per 2015.

Het ISO is van mening dat de kwaliteit van de excellentieprogramma’s en ook van het reguliere onderwijs gewaarborgd moet blijven. Het is echter te hopen dat de mogelijke collegegelden geen drempel opwerpen voor studenten. Het onderwijs, van welk niveau dan ook, dient toegankelijk te blijven voor iedereen met de juiste capaciteiten. De dispensatiemogelijkheden dienen dan ook goed gemonitoord te worden.

Het vragen van extra gelden voor de honours programma’s staat het ISO tegen: studenten dienen ieder op hun eigen niveau uitgedaagd te worden voor hetzelfde bedrag. Echter dient de kwaliteit van zowel de excellentieprogramma’s als het reguliere onderwijs gewaarborgd te blijven. Met het wegvallen van de Siriusgelden is het de vraag of dit mogelijk is. Om ervoor te zorgen dat studenten geen financiële overweging maken, maar van hun talenten uit blijven gaan, is een goede dispensatieregeling cruciaal. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met andere studenten: wanneer het profileringsfonds als dispensatieregeling wordt aangehaald dient het fonds aangevuld te worden. Andere studenten, zoals topsporters of jonge ondernemers mogen geen schade van deze dispensatieregeling ondervinden: de druk op het profileringsfonds is te groot.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier