Nieuws

Geen overhaaste toelatingseisen aan mbo-doorstroom

UTRECHT,
29 november 2013

Er worden komend jaar nog geen andere toelatingseisen gesteld aan de mbo-doorstroom. Om de kwaliteit van het hoger onderwijs een impuls te geven is in de wet Kwaliteit in Verscheidenheid (KiV) opgenomen dat de toelatingseisen voor mbo-studenten worden aangepast wanneer zij een hbo-studie willen gaan volgen. Dit betekent dat wanneer de huidige opleiding qua inhoud niet aansluit op de toekomstige opleiding, een student geen toelatingsrecht meer heeft. Deze maatregel zou in het collegejaar 2014-2015 worden ingevoerd, maar dit is nu uitgesteld.

De maatregel wordt uitgesteld, omdat er nog geen inhoudelijke afstemming is met HO-instellingen. Dit is te lezen in de nieuwsbrief van DUO. Ook is het aanmelden voor hbo-studies al van start gegaan, omdat studenten door de wet KiV vóór 1 mei zich moeten hebben aangemeld. Puck van Tilburg, bestuurslid van het ISO: “Het is verstandig dat er voor gekozen is om het plan een jaar uit te stellen. De instellingen zijn nog onvoldoende voorbereid om eisen aan de studenten te gaan stellen.”

Het ISO vindt de aansluiting met het hoger onderwijs belangrijk. “Ook een goede studiekeuze draagt daar aan bij. Op die manier is de juiste student sneller op de juiste plek”, aldus Van Tilburg. De juiste studiekeuze draagt ook bij aan de optimale ontwikkeling van de student. Daarmee wordt de kwaliteit van het hoger onderwijs versterkt. ISO-voorzitter Ruud Nauts: “Wij zijn verheugd dat KiV nu in werking kan treden, de kwaliteit van het hoger onderwijs kan door middel van deze wet verbeterd en gewaarborgd worden.”

Update 
Donderdagmiddag is bekend gemaakt bij welke combinaties van studies strengere eisen worden gesteld:

  • Techniek en procesindustrie (mbo) naar economie (hbo)
  • Handel en ondernemerschap (mbo) naar gezondheidszorg (hbo)
  • Handel en ondernemerschap (mbo) naar techniek (hbo)
  • Economie en administratie (mbo) naar gezondheidszorg (hbo)
  • Economie en administratie (mbo) naar techniek (hbo)
  • Zorg en welzijn (mbo) naar economie (hbo)
  • Voedsel, natuur en leefomgeving (mbo) naar economie (hbo)

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier