Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Nieuws

Jeugdwerkloosheid daalt, ook door onderwijs?

UTRECHT,
21 november 2013

Donderdagochtend werd via nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bekend dat de werkloosheid in oktober onverwacht sterk is gedaald. Ook als het om jongeren gaat. 

Volgens het CBS liggen daar twee redenen aan ten grondslag. Aan de ene kant bestaat deze afname uit mensen die gestopt zijn met het zoeken van een baan, aan de andere kant bestaat deze groep uit mensen die ‘iets anders’ zijn gaan doen. Mede door het verhoogde aantal aanmeldingen voor universiteiten en hogescholen trekt het CBS haar eigen conclusie dat een groot gedeelte van deze groep mensen die geen werk meer zoeken (opnieuw) zijn gaan studeren.

Hoewel het ISO natuurlijk liever ziet dat studenten na het afstuderen zo snel mogelijk aan een baan komen, vindt zij het een positieve ontwikkeling dat werkloze jongeren zouden kiezen voor onderwijs. Het ISO ziet jongeren namelijk liever in de collegebanken, dan thuis op de bank. De groei van het aantal studenten in dit academisch jaar is echter ook te verklaren door het dreigende leenstelsel, waardoor studenten hun gap year tussen de middelbare school en het hoger onderwijs overslaan.

Ook is een tweede studie niet voor iedereen weggelegd. Het doen van een tweede studie wordt namelijk niet bekostigd vanuit de overheid, waardoor studenten instellingscollegegeld moeten betalen. Dit bedrag verschilt per instelling en ligt vaak vele malen hoger dan het wettelijke collegegeldtarief van 1.835 euro. Een kwalijke zaak, vindt het ISO: studenten moeten zich kunnen blijven ontwikkelen, ook wanneer zij niet aan een baan komen. Niet de portemonnee, maar de interesse en nieuwsgierigheid van de jongere dient hierbij centraal te staan.

Wilt u meer weten?

Lisanne de Roos

Woordvoerder

0651516501

deroos@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

030-230 26 66

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer persvoorlichter:

06 515 165 01

Contactformulier