Nieuws

In drieluik, of toch maar niet?

UTRECHT,
05 december 2013

Donderdagochtend heeft het ISO opnieuw de mogelijkheid gehad om zijn zorgen te uiten over de komst van een mogelijk leenstelsel in de masterfase. In een rondetafelgesprek, aangevraagd door de SP, zat ISO samen met andere deskundigen uit het hoger onderwijsveld aan tafel met de onderwijscommissie van de Tweede Kamer om het leenstelsel te bespreken. Het ISO heeft hierbij wederom aangegeven tegen de komst van een leenstelsel te zijn: kwalitatief en toegankelijk hoger onderwijs mag niet afhangen van de financiën van de student. 

Het ISO blijft bij het standpunt dat er niet over een leenstelsel in de masterfase gesproken kan worden, omdat dit slechts een klein deel van de plannen beslaat. Het drieluik van een leenstelsel in de masterfase, een leenstelsel in de bachelorfase en de veranderingen van het studentenreisproduct moeten tezamen bekeken worden om een oordeel te kunnen geven. Het is onduidelijk waar studenten aan beginnen op het moment dat slechts één van de drie luiken open staat.

Het ISO kreeg bijval van verschillende partijen aan tafel, die deze zorgen delen. De verschillende partijen in de Tweede Kamer die nodig zijn voor een meerderheid voor het wetsvoorstel, hebben instemmend gereageerd op de punten van het ISO. Woensdag 11 december wordt het wetsvoorstel behandeld in de Tweede Kamer: op dat moment valt te zien of er daadwerkelijk naar studenten geluisterd wordt.

Op 11 december 2011 is bekend geworden dat ook de invoering van het leenstelsel in de masterfase minimaal een jaar wordt uitgesteld. Klik hier voor meer actuele informatie. 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier