Persbericht

Leenstelsel masterfase uitgesteld

UTRECHT,
11 december 2013

Vanavond is bekend geworden dat ook de invoering van het leenstelsel in de masterfase een jaar wordt uitgesteld. De minister is voornemens het leenstelsel voor zowel de bachelor- als de masterfase samen te behandelen. Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): “Vanzelfsprekend zien  wij liever helemaal geen leenstelsel. Als het toch besproken wordt, is het verstandig om het totaalpakket te behandelen, waar ook de ov-studentenkaart bij hoort”.

Kwalitatief hoogstaand en toegankelijk hoger onderwijs is en blijft de verantwoordelijkheid van de overheid. “Nu de minister terug gaat naar de tekentafel, zou het verstandig zijn dat zij toegankelijkheid en tijdige voorlichting bovenaan haar prioriteitenlijstje zet bij het schrijven van een nieuw voorstel”, aldus Ruud Nauts. Het wetsvoorstel voor het leenstelsel in de masterfase schoot op beide punten schromelijk tekort. Nauts: “De aanvullende  beurs zal uitgebreid  moeten worden om de toegankelijkheid te kunnen waarborgen, in plaats van versoberd omdat de uitvoeringskosten te hoog zouden zijn”.

De overheid heeft hoge ambities met Nederland als kenniseconomie. Het is van groot belang dat een eventueel leenstelsel geen rem zet op de ambitie van de student en daarmee van Nederland. “Studenten moeten bij aanvang van hun studie een studieplan kunnen maken. De overheid moet ervoor instaan dat halverwege je studiepad de wet-en regelgeving niet ineens wordt aangepast”, aldus Nauts. Heldere en tijdige voorlichting is hierbij van essentieel belang.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier