Nieuws

Onderzoek ministerie zet plannen leenstelsel onder druk

UTRECHT,
28 maart 2014

Gemiddeld gezien zou tien procent van de studenten niet zijn gaan studeren wanneer er een leenstelsel voor de bachelor en de master zou komen én de ov-kaart voor studenten wordt afgeschaft. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs staat daar volgens het ISO wel degelijk mee onder druk.

Voornamelijk hbo-studenten zouden afzien van een studie: 13% zou afzien van een bachelorstudie en maar liefst 50% van de hbo-studenten zou afzien van doorstromen naar een master. Ook wo-studenten zouden af gaan zien van een studie: 7% zou geen bachelor meer gaan doen en 12% besluiten om geen master meer te gaan doen.

Bij het afschaffen van het de ov-kaart voor studenten gaat 15% van de hbo’ers niet studeren en hetzelfde geldt voor 6% van de wo’ers. Verontrustende cijfers: het ISO vindt dat studenten moeten studeren omdat zij daar het talent en de ambitie voor hebben, niet omdat zij veel geld te besteden hebben voor hun studie.

Vorming
Daarnaast geven studenten aan minder op kamers te gaan: volgens het ISO een gemiste kans. Vorming van studenten vindt plaats via extracurriculaire activiteiten en door op jezelf te gaan wonen, waarmee je onder andere leert om voor jezelf te zorgen. Studenten geven aan dit een stuk minder te zullen doen wanneer er een leenstelsel komt.

Het rapport laat duidelijk zien dat studenten wel degelijk af zullen zien van een studie bij het doorvoeren van de voorgenomen plannen van het ministerie van OCW. Hoger onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen die daar het talent en de ambitie voor heeft.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier