Persbericht

Leenstelsel blijft slechte politieke keuze

UTRECHT,
28 mei 2014

 Zojuist is het voorstel voor een leenstelsel van minister Bussemaker bekend geworden. ‘Invoering van een leenstelsel is en blijft een politieke keuze waar wij niet achter staan’, aldus Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Studeren wordt fors duurder en als afgestudeerde heb je veel langer last van je studieschuld.” Bovenal maakt het ISO zich zorgen om het feit dat niet meer iedereen met de wens en de capaciteit om te gaan studeren ook daadwerkelijk zal gaan studeren of een vervolgopleiding gaat doen.   

Nauts: “Wij zijn niet blij met de nieuwe terugbetaaltermijn van 35 jaar.” Op deze manier blijft de (psychologische) last van een schuld voor een te lange tijd op de schouders van de afgestudeerde student liggen. De afgestudeerde krijgt na zijn afstuderen met steeds grotere uitgaven te maken. Daarnaast wordt het voor afgestudeerden lastiger om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten wanneer zij een huis willen kopen.

Het ISO ziet, in vergelijking met het vorige voorstel, op een aantal punten verbetering: de verhoging van de aanvullende beurs, het behoud van het studentenreisproduct en de verhoging van het minimuminkomen vanaf wanneer een student moet gaan aflossen. ‘Het is een minder slecht voorstel dan het vorige’, aldus Nauts, ‘dit neemt niet weg dat het nog steeds een slecht idee is’. De verhoging van de aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders minder inkomen hebben, is een dappere poging de toegankelijkheid te waarborgen. “Het blijft echter de vraag of het daadwerkelijk voldoende is om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te waarborgen”, aldus Nauts. Tevens lijkt de compensatie voor meerjarige masters verdwenen, een kwalijke zaak.

Naast het hameren op de inhoud blijft het ISO ook kritisch kijken naar de besteding van de opbrengsten uit het voorstel. Er dient direct geïnvesteerd te worden in de kwaliteit van het onderwijs. Nauts: “Het is zaak de besteding van de opbrengsten wettelijk te verankeren. Het zijn immers de studenten die vanaf september 2015 het uit eigen zak betalen; zij moeten dan ook direct effect zien op de kwaliteit van hun onderwijs.”

Kijk voor meer informatie op een speciale pagina die het ISO heeft aangemaakt: www.iso.nl/leenstelsel

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier