Nieuws

U-Multirank vergelijkt instellingen en opleidingen wereldwijd

UTRECHT,
14 mei 2014

Op 13 mei 2014 is in Brussel de U-Multirank gelanceerd: een nieuwe ‘ranking’ van hoger onderwijsinstellingen die duidelijk anders is dan al zijn voorgangers. In tegenstelling tot de grote rankings kijkt de U-Multirank niet alleen naar onderzoek, maar ook naar aspecten zoals doceren en leren, kennisoverdracht, internationale oriëntatie en regionale verbindingen. Daarnaast is deze nieuwe vorm van ranking gebaseerd op de input van gebruikers. 

Jaarlijks worden er diverse andere rankings gehouden, die verschillende aspecten van universiteiten en wetenschap meten. En hoewel al die rankings verschillende criteria hanteren om universiteiten te rangschikken, claimen ze allemaal de ‘beste universiteit’ te presenteren. Factoren die dikwijls een grote invloed op de rangorde hebben, zijn het onderzoeksaandeel en de frequentie van citaties, terwijl een factor als de onderwijskwaliteit nauwelijks meegenomen wordt in het vergelijkend onderzoek.

Met U-Multirank komt daar verandering in, zegt ook Fernando Miguel Galán Palomares, vicevoorzitter van Europese studentenkoepel ESU: “U-Multirank is niet zomaar weer een ranking van hoger onderwijsinstellingen. Het is een poging om informatie over de verschillen tussen instellingen dichter bij de wensen en verwachtingen van studenten te brengen.”

In het systeem zijn meer dan 850 hoger onderwijsinstellingen uit 70 verschillende landen opgenomen, onderverdeeld in 1.000 faculteiten en 5.000 opleidingen.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier