Nieuws

Via mbo of de havo naar het hbo?

UTRECHT,
13 mei 2014

Je ziet het wel vaker: in het hoger onderwijsland weet iedereen het beter, zo ook als het gaat over de route naar het hbo. Dat is lastig wanneer je een eindexamenkandidaat vanuit het vmbo bent. Wie heeft er gelijk? En geldt dat ook nog wanneer ik over twee jaar mijn havo-diploma heb gehaald of over vier jaar mijn mbo-diploma?

Het voortgezet onderwijs heeft enkele jaren geleden bindende afspraken vastgelegd in een toelatingscode. Zo moet een vmbo-leerling een gemiddeld eindexamencijfer van 6,8 hebben en los daarvan mag iedere havo nog toelatingseisen tellen. De doorstroom naar havo is dus geen vanzelfsprekendheid meer. Daarentegen mag je natuurlijk, ook als je havo aan zou kunnen en graag een hbo-opleiding en beroep wilt gaan doen, wel beginnen aan het mbo.

De MBO-raad schrijft (€) op 13 mei in de Volkskrant dat de kans om door te stromen naar het hbo vanuit een mbo-4 opleiding niet kleiner is dan vanuit de havo. Een opvallende uitspraak, omdat eerder dit jaar weliswaar het invoeren één jaar is opgeschort, maar dat er wel degelijk toelatingseisen komen: een barrière voor mbo-4 studenten. Ook de doorstroom van hbo-propedeuse naar de universiteit kent vanaf dit jaar soortgelijke barrières.

Het ISO pleit er dan ook voor om terug te gaan naar de kern: de havo bereidt je voor op een hbo-opleiding, een mbo-opleiding leidt je op tot een beroep. Wanneer een leerling met een vmbo-diploma op zak, of al tijdens het vmbo er achter komt toch beter thuis te zijn op de havo of al weet dat hij een hbo-opleiding wilt gaan doen, maak dan het havo-traject aantrekkelijker. Immers kun je, met het juiste profiel, dan altijd beginnen aan de hbo opleiding (zonder numerus fixus) die het beste bij je past.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier