Nieuws

Geen steun voor onderzoek naar gevolgen leenstelsel

UTRECHT,
17 juni 2014

Dinsdag 17 juni 2014 heeft de Tweede Kamer een motie van Michel Rog (CDA) om onderzoek te doen naar de gevolgen van het aankomende leenstelsel afgewezen. Daarnaast konden moties van de ChristenUnie om de gevolgen te beperken voor studenten die een meerjarige master volgen of een functiebeperking hebben ook niet rekenen op een meerderheid van de stemmen.

Het ISO betreurt dit: nieuw onderzoek moet meer zicht bieden op de gevolgen voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs bij de komst van een leenstelsel. Daarnaast moeten studenten voor wie deze toegankelijkheid in het geding komt compensatie krijgen.

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de cijfers die minister Bussemaker gebruikt om het leenstelsel te verdedigen niets meer zijn dan een ‘educated guess’. Zo worden vaak cijfers gebruikt uit rapporten die gebaseerd zijn op oude voorstellen voor een leenstelsel. Onderzoek over de toegankelijkheid en opgebouwde studieschuld bij het nieuwe voorstel ontbreekt. Het ISO pleit ervoor dat deze kennis zo snel mogelijk wordt vergaard. Alleen zó kan voorkomen worden dat het leenstelsel een groot sociaal experiment wordt waarbij de toegankelijkheid van het hoger onderwijs op het spel staat.

Het ISO betreurt het dat alle studenten die een meerjarige master volgen, niet worden gecompenseerd. Het volgen van een meerjarige master wordt voor uitwonende studenten straks 3.300 euro duurder (basisbeurs uitwonend). Volgens het ISO mogen financiële prikkels nooit een rol spelen in de studiekeuze. Daarnaast gaan ook studenten met een functiebeperking er in het nieuwe voorstel fors op achteruit. Het ISO wil ook dat voor deze groep de toegankelijkheid van het onderwijs blijft gewaarborgd.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier