Nieuws

ISO pleit voor instemmingsrecht op de begroting

UTRECHT,
26 juni 2014

Tijdens het debat op het HBO discours, georganiseerd door de Vereniging Hogescholen, maakte het ISO duidelijk dat instemmingsrecht op hoofdlijnen van de begroting goed is voor iedereen; bestuurders en studenten. Wel moet dan duidelijk worden gemaakt wat precies die hoofdlijnen zijn, hoe en wanneer deze worden aangeleverd en moet er adequate scholing worden georganiseerd voor de medezeggenschap. 

Al voor het HBO discours stelde Rosanne Broekhuizen, bestuurslid van het ISO, dat er niets is om voor te vrezen. Studenten willen namelijk niet méér te zeggen hebben, maar willen dat wát ze zeggen serieuzer wordt genomen.

De angst van bestuurders uit het verleden of angst om verantwoordelijkheid te verliezen is niet nodig. Uit het onderzoek van het ISO ‘medezeggenschap is mensenwerk’ werd duidelijk dat studenten in de medezeggenschap hun rol als controlerend orgaan heel goed begrijpen. In hetzelfde onderzoek werd ook duidelijk dat op het hbo maar 46% van de ondervraagden de medezeggenschap als goed waardeert. Er moet dus iets veranderen.

Meer maatregelen zullen er uiteindelijk voor moeten zorgen dat de medezeggenschapscultuur op instellingen beter wordt. Laten we in ieder geval beginnen met het geven van instemmingsrecht op hoofdlijnen van de begroting. Gelukkig is Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen het hier mee eens. Hij sloot de middag af met de woorden “ik heb nog nooit van één probleem gehoord bij een hogeschool waar de medezeggenschap en de studenten instemmingsrecht hebben”. Het ISO zal, onder andere op basis van de te ontwikkelen medezeggenschapsmonitor, inzetten op verdere stappen om de medezeggenschap op het hbo en het wo te verbeteren.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier