Nieuws

Debat leenstelsel overtuigt studenten niet

UTRECHT,
05 juni 2014

Donderdag 5 juni 2104 vond het Tweede Kamer debat over de invoering van het leenstelsel plaats. Er is veel verdeeldheid over de risico’s rondom toegankelijkheid, niemand weet écht welke effecten zullen optreden. Het ISO vindt dat er snel duidelijkheid moet komen voor (aankomend) studenten.

Tijdens het debat kwam naar voren dat niemand in de toekomst kan kijken: cijfers verschillen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs bij de komst van een leenstelsel. Volgens het ISO moet nu al duidelijk zijn wat er gaat gebeuren wanneer de toegankelijkheid niet gewaarborgd blijkt: iedereen die de capaciteit heeft om te studeren moet dat ook kunnen.

Ook werd aandacht gevestigd op studenten die een meerjarige master (willen) volgen. Deze studenten moeten volgens het ISO gecompenseerd worden. Dit geldt voor alle meerjarige masters. Daarnaast moet de student in praktijk direct de positieve gevolgen merken. Een duidelijke investeringsagenda inclusief het antwoord op de vraag wie over het geld beslist moet dan ook snel op tafel liggen.

Ten slotte werd vandaag weer duidelijk dat goede voorlichting essentieel is. Het ISO heeft altijd aangegeven dat een periode van twaalf maanden voorlichting voor de datum van inschrijving noodzakelijk is. Dit is nu al niet haalbaar meer wanneer naar de data in het huidige akkoord wordt gekeken. Er dient dan ook zo spoedig mogelijk een voorlichtingscampagne gestart te worden. Scholieren, studenten en ouders moeten weten wat de specifieke gevolgen van het leenstelsel zijn voor hun persoonlijke situatie.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier