Persbericht

Goede studiekeuze in gevaar

UTRECHT,
30 augustus 2014

Centrale loting wordt afgeschaft en in plaats daarvan komt decentrale selectie. Het noodlot bepaalt dus niet langer welke student op welke plaats komt. Echter, in het huidige voorstel moeten aankomende studenten in januari al een keuze maken en mogen zij zich nog maar voor twee decentrale selectie opleidingen inschrijven. Het Interstedelijk Studenten Overleg  (ISO) vreest een averechtse werking en roept de minister op om studenten de kans te geven om aan de juiste studie te beginnen.

Minister Jet Bussemaker maakte vandaag in een brief bekend dat de maatregelen vanaf het studiejaar 2017-2018 worden ingevoerd. Zoals de maatregelen nu worden voorgesteld, kunnen deze averechts werken. “Wij staan achter de keuze van de minister om decentraal te selecteren in plaats van loting, aangezien dit kan bijdragen aan een betere match tussen student en opleiding. Echter, aan de ene kant wil de minister de juiste student op de juist plek door het invoeren van decentrale selectie, aan de andere kant kan de manier waarop het nu uitgevoerd wordt dit belemmeren, aldus voorzitter van het ISO, Falco Carelsz.

Het beperken van het aantal inschrijvingsmogelijkheden kan ertoe leiden dat goede aankomend studenten buiten de boot vallen. De populariteit van studentensteden als Amsterdam en Utrecht is zo groot, dat er niet voor iedereen plek is. “Als een goede student voor beide decentrale selectie opleidingen niet wordt toegelaten, dan heeft zij geen mogelijkheid meer om zich voor een andere decentrale selectie opleiding in een andere stad in te schrijven en komt zo niet op de juiste plek terecht”, vreest de voorzitter van het ISO.

De tijd waarin aankomend studenten hun studiekeuze moeten maken wordt aanzienlijk korter. Momenteel is de landelijke deadline voor een studiekeuze 1 mei. In het nieuwe voorstel worden studenten verplicht deze belangrijke keuze al op 15 januari te maken. Carelsz: “Hoe kan je verwachten dat een aankomend student een betere keuze maakt, als deze keuze bijna een half jaar eerder genomen moet worden”.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier