Nieuws

Details leenstelsel eindelijk onthuld

UTRECHT,
22 september 2014

Vandaag (22 september 2014) is het wetsvoorstel voor het nieuwe leenstelsel naar de Tweede Kamer gestuurd. Hiermee komt er eindelijk duidelijkheid over hoe de plannen van VVD, PVDA, D66 en GroenLinks gaan uitpakken voor studenten in Nederland. Het ISO probeert zoveel mogelijk informatie over het nieuwe leenstelsel op zijn website te plaatsen. Daarnaast heeft het ISO een eenvoudige flowchart ontwikkeld zodat je snel kan zien wat er door het leenstelsel verandert. Scholieren of studenten die volgend jaar gaan beginnen aan een nieuwe studie zijn zich hierop nu al aan het oriënteren. Het ISO vindt het belangrijk dat deze groep snel op de hoogte wordt gesteld van de nieuwe maatregel.

Ondanks dat de plannen van het kabinet nu bekend zijn gemaakt in het wetsvoorstel is het nog onzeker of deze ook daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. De nieuwe wet moet eerst nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Ook kunnen er nog wijzigingen plaatsvinden doordat Kamerleden bijvoorbeeld een motie of amendement indienen. Het ISO houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en vult de website waar nodig meteen aan.

Het ISO is geen voorstander van dit leenstelsel. Er wordt van studenten een grotere investering verwacht zonder dat bekend is wat ze hiervoor terugkrijgen. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs is daarnaast in gevaar doordat ook studenten die nu gebruik maken van een aanvullende beurs zullen worden gekort. Scholieren van 17 of 18 jaar moeten straks de keuze maken of ze voor 35 jaar met een studieschuld rondlopen. Zelfs studenten die door medische omstandigheden of een functiebeperking studievertraging oplopen gaan er op achteruit. Het ISO vindt dat het hoger onderwijs toegankelijk moet zijn voor iedereen die de wil en de capaciteiten heeft om te gaan studeren. Daarom zien wij het nieuwe wetsvoorstel het liefst zo snel mogelijk in de prullenbak verdwijnen.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier