Persbericht

Studenten hebben oplossing voor inschrijfprobleem tentamens

UTRECHT,
14 oktober 2014

Utrecht, 14 oktober 2014 – Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is het niet eens met de tentamenboete die wordt gevraagd wanneer studenten zich te laat inschrijven voor een tentamen, nog naast het collegegeld van bijna €2000,- dat de student al betaalt. Vandaag vroeg D66 naar deze boete tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. “Automatische tentameninschrijving bij vak-inschrijving zou dit probleem verhelpen”, aldus het ISO.

Het ISO publiceerde eerder al een zwartboek waaruit duidelijk werd dat, ondanks het wettelijk niet toegestaan is, nog te vaak kosten naast collegegeld worden gevraagd door instellingen. Een boete voor het te laat inschrijven voor een tentamen is er één van. “We moeten het de student én de instelling niet moeilijk maken en gebruik maken van automatische tentameninschrijving bij vak-inschrijving”, aldus het ISO. De kleinere groep studenten die toch niet meedoet aan het tentamen kun je als instelling stimuleren om zich uit te schrijven zodat de zogenaamde ‘no-shows’ geen onnodige kosten opleveren.

Voorop staat dat voor studenten en medezeggenschap helderheid moet komen.  Duidelijke en eenvoudige procedures met een redelijke inschrijftermijn voor een student zijn al de helft van de oplossing. Leidend moet volgens het ISO zijn dat instellingen de tentamenboete niet als financiële drempel gebruiken om een tentamen te kunnen maken. Het ISO begrijpt dat automatische inschrijving niet meteen overal mogelijk is. Als tussenoplossing kan een kleine administratieve bijdrage van max. 15-20 euro gevraagd worden om te voorkomen dat studenten worden uitgesloten van tentamens.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier