Persbericht

ISO uit zorgen tijdens leenstelsel protest

UTRECHT,
14 november 2014

Vandaag sprak het ISO zich uit tegen het leenstelsel tijdens het leenstelsel protest op het Malieveld in Den Haag. Het ISO maakt zich namelijk zorgen, over de toegankelijkheid én kwaliteit van het Hoger Onderwijs. Het ISO roept de Eerste Kamer op om wél verantwoordelijkheid te nemen en het leenstelsel een halt toe te roepen. Lees verder voor de tekst van de speech tijdens de manifestatie.

“Wat goed dat jullie er zijn. ZIJN JULLIE VOOR OF TEGEN HET LEENSTELSEL?

Wat wij met elkaar delen is dat wij allemaal bekocht worden. 800 miljoen euro halen ze weg bij ons, en wat krijgen we ervoor terug? Niemand die het weet! Een paar honderd meter hier vandaan is namelijk dit slechte idee bedacht.  Een politieke uitruil werd  basis voor een dramatische onderwijshervorming.

Scholieren, studenten, ouders en mbo’ers, jullie worden allemaal geraakt door het afschaffen van de basisbeurs. Protesten hebben helemaal geen zin. dat zeggen ze.. vier jaar geleden was hier het protest tegen de langstudeerboete en we weten allemaal hoe dat afliep. Juist door dat protest ie compleet van tafel geveegd.

Nu staan we hier weer. De regering kiest er wederom voor om huidige studenten te duperen. Van de student die over een paar maanden met zijn master begint wordt verwacht dat hij zich in de schulden steekt. De spelregels worden wéér tijdens het spel veranderd. Leert de regering het echt nooit af? Blijkbaar niet

Het is namelijk schandálig dat je tijdens je studie ineens wordt geconfronteerd met een torenhoge schuld voor je master.
Het is schandálig dat je voor een tweejarige master nu twee keer zoveel wordt gekort als ieder ander.
Het is schandalig dat uitwonende gehandicapte of ernstig zieke studenten er tweeduizend euro extra op achteruit gaan.

35 jaar afbetalen! Tegen die tijd studeren je kinderen al! En die gaan dan het stokje overnemen want die “mogen” ook gaan lenen. Leve de leencultuur!! Jaar na jaar worden studenten uitgekleed. Ondertussen zijn studentenaantallen gigantisch toegenomen en investeringen achtergebleven. Het is volstrekt belachelijk dat achterstallig onderhoud van de overheid op de schouders van de studenten terecht komt.

En waarom?

De minister wil verantwoordelijke wereldburgers? Leer ons dan niet aan om schulden te maken.
De minister wil dat studenten een bewust studiekeuze maken? Laat die keuze dan niet afhangen van de grootte van je portemonnee.
De minister wil dat we ons ontplooien omdat wij de toekomst van Nederland zijn? Geef ons dan de ruimte om je naast je studie te ontwikkelen.

Wij roepen de Eerste Kamer op om wél verantwoordelijkheid te nemen, het vernietigende rapport van de raad van State te lezen en de minister terug te fluiten voordat zij het hele hoger onderwijs dupeert.

Daarom zeg ik namens iedereen hier aanwezig:

Beste Eerste Kamer,

Stop – dit – leenstelsel!

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier