Persbericht

Minister, geef gehoor aan terechte kritiek op leenstelsel

UTRECHT,
04 november 2014

Tijdens de eerste dag van het Tweede Kamerdebat over het leenstelsel stonden onder andere de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en de wankele belofte voor een grote kwaliteitsimpuls ter discussie. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich vooral grote zorgen over de onduidelijke plannen rondom de kwaliteitsimpuls. “Zolang de onzekerheid over de hoogte en richting van de investeringen blijft, kunnen wij geen voorstander zijn van dit leenstelsel”, aldus ISO-voorzitter Sanne de Jager. Daarnaast worden twee belangrijke groepen onnodig achtergesteld in het leenstelsel. Sanne de Jager: “Studenten die een tweejarige master volgen en uitwonende studenten met een functiebeperking verdienen gelijke kansen en dus een reële compensatie”.

Tijdens het debat werd felle kritiek geuit door de oppositie en werd nog eens extra aandacht gevraagd voor voorlichting en investeringen door de akkoordpartijen. Over veel zaken zijn ze het oneens, maar er is één gemeenschappelijke deler: de investeringen moeten goed terechtkomen. Sanne de Jager: “De studenten op de publieke tribune geven aan hoeveel impact dit heeft op de student, het is van groot belang dat juist de student weet waar het geld aan besteed wordt”. Het ISO pleit dan ook voor duidelijkheid en transparantie van instellingen over hun investeringen. Het ISO is op dit moment hierover nog niet gerustgesteld.

Ook is het ISO van mening dat twee groepen onterecht de dupe zijn van dit politieke akkoord. Studenten die een meerjarige master volgen, moeten een jaar langer betalen, lenen en missen een jaar inkomen. Uitwonende studenten met een functiebeperking worden onterecht 2000 euro meer gekort dan alle andere studenten. “Deze groepen worden zonder hier zelf iets aan te kunnen doen, de dupe van een politiek spel. Wij roepen de minister én de Kamer dan ook op hier een stokje voor te steken”, aldus de Jager.

Vandaag begon het Tweede Kamerdebat over het wetsvoorstel voor het leenstelsel, ook wel ‘studievoorschot’ genoemd. Morgen, woensdag 5 november, vindt de tweede helft van het debat over het leenstelsel plaats. Het ISO hoopt dat de minister gehoor geeft aan de terechte kritiek die er nog heerst over het naar de Kamer gestuurde wetsvoorstel. De Jager: “De minister kan morgen laten zien of ze voor toegankelijk en kwalitatief hoog onderwijs is of dat ze alle kritiek naast zich neerlegt”.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier