Nieuws

Tweede Kamer akkoord met leenstelsel

UTRECHT,
11 november 2014

Vandaag vonden de stemmingen plaats over het wetsvoorstel van het leenstelsel evenals de moties en amendementen die zijn ingediend door de verschillende partijen. Een meerderheid stemde voor het wetsvoorstel, het leenstelsel heeft dus de eerste helft van de parlementaire behandeling overleefd. Het ISO uitte eerder al zijn kritiek op het wetsvoorstel en riep de minister op om gehoor te geven aan de geopperde wijzigingen zoals het compenseren van studenten met een functiebeperking en meerjarige masterstudenten. Het ISO is teleurgesteld dat vrijwel alleen de moties en amendementen van de akkoordpartijen zijn aangenomen. Studenten met een functiebeperking die buiten hun schuld om hogere kosten moeten maken zijn nu de dupe van een politieke uitruil. Nu is de Eerste Kamer aan zet. 

Het ISO was verheugd met de voorstellen van de ChristenUnie en de SP over de mogelijkheid om studenten met een meerjarige master en studenten met een functiebeperking te compenseren, echter stemde de Kamer hier niet mee in. Daarnaast vallen studenten die in 2015 aan hun master beginnen onder het leenstelsel terwijl zij bij aanvang van hun studie hier nog niet van op de hoogte waren. Weer worden regels tijdens het spel veranderd zonder tegenspraak van de volksvertegenwoordiging. Verder is niet ingestemd met de motie van de ChristenUnie om een overzicht te geven van hoeveel geld er per instelling geïnvesteerd wordt tot 2018. Het ISO is verbaasd dat de minister en de Kamer hier geen verantwoordelijkheid nemen. Tot nu toe blijkt dat de belofte van de VSNH en VH wankel is, terwijl investeringen in de kwaliteit van het onderwijs een cruciaal onderdeel zijn van dit wetsvoorstel.

Wel neemt de gehele Tweede Kamer de monitoring van het wetsvoorstel serieus. Zo zullen instroom- doorstroom en uitstroomcijfers nauw worden gevolgd en zullen studenten betrokken worden bij het opstellen van de criteria voor monitoring. Het ISO is van mening dat ook voorlichting en transparantie van instellingen over investeringen op de voet gevolgd moeten worden. Goede uitvoering van voorlichting en juiste investeringen zijn essentieel om te voorkomen dat de minister alsnog de plank mis slaat met deze stelselwijziging.

Benieuwd welke moties en amendementen precies zijn afgewezen en aangenomen? Klik hier.

 Wil jij meer informatie over het leenstelsel en de gevolgen voor jou? Kijk op onze informatiepagina.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier