Nieuws

Essaywedstrijd toekomst hoger onderwijs

UTRECHT,
30 januari 2015

Vandaag doet minister Bussemaker in nrc.next een oproep voor studenten om hun toekomstdromen in een essay uiteen te zetten. Sinds september is zij bezig met een Hoger Onderwijs Tour langs hogescholen en universiteiten om te praten over het hoger onderwijs van de toekomst. Die ideeën worden verwerkt in de Strategische Agenda, waarin de plannen voor het hoger onderwijs voor de komende jaren worden geplaatst.

In het essay kan zonder praktische bezwaren het ideale onderwijs beschreven worden. “Durf hierbij groot, creatief en dwars te denken. Wat zie je voor je als je denkt aan een hogeschool of universiteit over 15 of 20 jaar? Bestaan de gebouwen dan nog wel? Worden er nog altijd hoorcolleges en werkgroepen gegeven of volg je je opleiding in een Living Lab waar je tegelijkertijd kennis en vaardigheden opdoet? Misschien volg je vanuit je Nederlandse studentenkamer wel college aan MIT of een topinstelling in India of woon je via een app op je smartphone een hoorcollege bij terwijl je aan het spinnen bent in de sportschool.” aldus de minister in haar oproep.

Het ISO is net als de minister benieuwd naar deze toekomstdromen en neemt plaats in de jury van deze verkiezing. Bestaan er nog diploma’s, of stellen studenten hun eigen portfolio samen? Doe je dat aan één instelling of verzamel jij vakken van verschillende instellingen? Is Sucstress nog aan de orde? Gebruiken we de term leven lang leren nog, of is dat de norm? Wie betaalt voor het hoger onderwijs en hoe behouden we de toegankelijkheid? En hoe blijft in het hoger onderwijs van de toekomst ruimte voor elk talent?

Je kunt je essay mailen naar: denken@nrc.nl o.v.v. Essaywedstrijd. Het essay mag maximaal uit 1.200 woorden bestaan, de deadline is 23 februari 2015. Namens het ISO neemt Yvonne Rouwhorst plaats in de jury van deze wedstrijd. Daarnaast bestaat de jury uit Margot Poll (NRC), Barbara Oomen (University College Roosevelt) en Pieter Cornelissen (Hogeschool Utrecht).

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier