Nieuws

ISO doet roep om redelijkheid Eerste Kamer

UTRECHT,
19 januari 2015

Al jaren wordt er gesproken over studiefinanciering en de hoge nood voor meer investeringen in het hoger onderwijs. Morgen wordt wederom een plan om de basisbeurs af te schaffen besproken in de Eerste Kamer. Het ISO vindt het teleurstellend dat juist na jaren discussie een politieke uitruil basis is voor een dergelijk grote onderwijshervorming en doet daarom een roep om redelijkheid naar de Eerste Kamer. “Huidige studenten krijgen te maken met maar liefst 16 mogelijke scenario’s en de mogelijke tijd voor voorlichting is veel te krap. Het ISO vraagt daarom in alle redelijkheid om terug te gaan naar de tekentafel”.

De regering kiest er voor om huidige universitaire bachelor studenten die in hun vierde jaar een master starten hun basisbeurs af te nemen. Dit is niet alleen tegenstrijdig met de verwachtingen die deze studenten hadden bij aanvang van de studie maar zorgt ook voor een nog grotere onduidelijkheid dan dat er onder studenten al heerst rondom de plannen voor dit leenstelsel. “Huidige studenten worden geconfronteerd met 16 verschillende scenario’s die bepalen wanneer je wel of niet recht hebt op de huidige basisbeurs. Door het veranderen van de spelregels tijdens het spel weten studenten zo niet meer waar ze aan toe zijn”,  aldus Rosanne Broekhuizen.

Daarnaast is het onredelijk dat uitwonende studenten met een functiebeperking er ruim €2000 euro meer op achteruit gaan dan elke andere student. “Iedere  student moet de mogelijkheid krijgen om te kunnen studeren”. Meerjarige masterstudenten moeten een jaar extra basisbeurs inleveren, terwijl zij wél een jaar meer collegegeld betalen en in levensonderhoud moeten voorzien. Daarbovenop moeten ze  een jaar extra wachten op hun eerste salaris.

Als klap op de vuurpijl is een deel van de studenten waarvoor dit leenstelsel verstrekkende gevolgen heeft al ingeschreven bij opleidingen die selectie toepassen. Voor huidige studenten die zich eventueel voor februari nog voor een master willen inschrijven is de wetsbehandeling ook op de vooravond van inschrijven. Daarnaast wil de regering in enkele maanden tijd honderdduizenden scholieren informeren voor de deadline van 1 mei. Rosanne Broekhuizen: “In drie maanden kun  je niet scholieren, ouders, mbo’ers, huidige studenten, decanen én studieadviseurs optimaal voorlichten, daar is meer tijd en zorgvuldigheid voor nodig.” Kortom, het ISO vraagt de senaat om morgen met kritische ogen naar het wetsvoorstel te kijken en niet in te stemmen met een plan dat gebaseerd is op een politieke uitruil en op te veel fronten alle redelijkheid mist.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier