Nieuws

ISO lanceert kennisplatform voor medezeggenschap in hoger onderwijs

UTRECHT,
18 februari 2015

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) lanceert vandaag een nieuw platform voor de medezeggenschap in Nederland. Leden van de centrale raad, decentrale raad en de opleidingscommissie van hogescholen en universiteiten kunnen terecht op www.ISO.nl/medezeggenschap  voor alle nodige informatie over hun rechten en actuele dossiers. Hiermee draagt  het ISO bij aan de kennis van de raden, zodat zij sterker in hun schoenen staan. Rosanne Broekhuizen, bestuurslid ISO: “Het ISO hoopt door de lancering van ISO.nl/Medezeggenschap bij te dragen aan snellere kennis toe-eigening en een sterkere positie van zowel centrale als decentrale raden”.

Medezeggenschap in het onderwijs is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden door de komst van diverse versterkende maatregelen naar aanleiding van het leenstelsel zoals het geven van instemmingsrecht op hoofdlijnen van de begroting. Advies vanuit het perspectief van de student, de ervaringsexpert, is enorm belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Door meer medezeggenschap blijven bestuurders er aan herinnerd worden dat het om onderwijs en om de student draait.

Op de site is een grote kennisbank te vinden waar de antwoorden op de meest uiteenlopende vragen te vinden zijn. Voorheen moesten studenten uit de medezeggenschapsraad nog bij verschillende bronnen hun kennis opdoen, vanaf vandaag staat deze kennis begrijpelijk uitgelegd op één plek. “Het bijzondere aan het platform is dat zowel centrale als decentrale medezeggenschappers als opleidingscommissieleden belangrijke informatie kunnen vinden zodat ze hun vaak schaarse tijd kunnen besteden aan de inhoudelijke dossiers”, aldus Rosanne Broekhuizen.

“Het is niet alleen belangrijk dat raden hun rechten en plichten kennen ,het op de hoogte zijn van  actuele onderwerpen die spelen is minstens zo belangrijk”, aldus Rosanne Broekhuizen. Daarom zijn naast de kennisbank, ook verschillende video-lectures te vinden. In deze video’s worden specifieke landelijke maatregelen vertaald naar acties die medezeggenschappers op hun instelling kunnen ondernemen. Zo zijn er video’s te vinden over onderwerpen als collegegelden en matching en selectie.

Het ISO stopt niet na deze website. Naar aanleiding van o.a. het onderzoek ‘medezeggenschap is mensenwerk, 2013’ van het ISO, is het ISO samen met de VSNU, VH, VMH, Lovum, LSVb, LOF en SOM gestart met het opzetten van een grootschalig onderzoek naar de medezeggenschapscultuur.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier