Nieuws

Duidelijkheid onterechte extra kosten voor studenten

UTRECHT,
30 april 2015

Gisteren is een brief aan alle hogescholen en universiteiten gestuurd waarin uitgelegd is welke kosten wel en vooral ook niet aan studenten doorgerekend mogen worden. Deze brief is door het ministerie van OCW opgesteld naar aanleiding van het zwartboek van het ISO waaruit bleek dat geregeld onterecht extra bijdragen naast collegegeld aan studenten worden gevraagd. “Als je collegegeld betaalt mag je goed en volledig onderwijs verwachten, we zijn blij dat  instellingen nu duidelijk op de regels worden gewezen”, aldus Rosanne Broekhuizen, bestuurslid Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

In de brief is speciale aandacht voor de zogenaamde ‘tentamenboete’, waarover ook Kamervragen zijn gesteld. Instellingen vragen, ondanks verboden in de wet, kosten voor tentameninschrijving wanneer ze te laat zijn. Het ISO roept instellingen op om studenten direct in te schrijven voor het tentamen wanneer ze zich inschrijven voor een vak. Rosanne Broekhuizen: “met een gecombineerde inschrijving voorkom je onduidelijkheid en onnodige administratieve lasten, wat ons betreft dus de beste oplossing.”

De uitleg in de brief gaat om bestaand beleid, er verandert dus niets. “Het is jammer dat ons zwartboek en deze brief nodig zijn om onterechte hoge kosten voor studenten te ondervangen, maar we zijn blij dat er nu duidelijkheid is”. Het ISO blijft de aankomende tijd het vragen van extra kosten aan studenten in de gaten houden.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier