Nieuws, Publicatie

Meer flexibiliteit voor studenten in het onderwijs

UTRECHT,
16 oktober 2015

Hoe kunnen we studeren nog uitdagender maken voor iedere student, zodat het beter aansluit bij ieders behoeftes en talenten? En welke veranderingen zijn nodig om de student vormgever te laten zijn van haar eigen leerweg? Woensdagmiddag 14 oktober presenteerde het ISO het onderzoek ‘Studeren op maat‘ en zij ging hierover in gesprek met Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de VSNU Karl Dittrich, en Joyce Sombroek de keepster van het Nederlandse dames hockeyelftal tijdens de tweede editie van ISO on tour.

In de ideale situatie is de student zelf in charge, en is van belang om studenten flexibeler te laten studeren. In het huidige systeem zijn vaak nog barrières, maar er zijn genoeg kansen voor verbetering. Voor het ISO is het van belang om de randvoorwaarden van studeren, zoals in tijd, tempo, plaats en toegankelijkheid, te flexibiliseren. Daarnaast inhoudelijk door meer aan te sluiten bij de individuele leerstijl en door studenten meer de vrijheid te geven in wat ze leren.

Tijdens ISO on Tour werd gesproken over de ervaringen en mogelijkheden. Het gesprek werd ingeleid door een reflectie van Alexander Rinnooy Kan op zijn eigen studietijd. Door een ware flexibiliteit in studieduur (gemiddeld 8,5 jaar) kon het onderwijs toen in bepaalde aspecten flexibeler genoemd worden dan nu. In het huidige systeem kan nog veel verbeterd worden stelt hij, want persoonlijke ontwikkeling van de student is van groot belang. Rinnooy Kan moedigt studenten aan om te genieten van hun vrijheid en zich door extra ervaringen breed te ontwikkelen; ‘als je wat je doet maar goed doet’.

Topsporter Joyce Sombroek deelde haar ervaring over de combinatie van een bachelor geneeskunde en haar intensieve sportschema, en hoe zij in gesprek ging met de universiteit hierover. ‘Ik moest iedere keer bij iedere docent weer aankloppen met mijn verhaal’ aldus Joyce Sombroek. In gesprek met Karl Dittrich werd gesproken over de verantwoordelijkheden van universiteiten, en de benodigde cultuuromslag die daar plaats moet vinden. Voorzitter Linde de Nie heeft het visiestuk ‘Studeren op maat’ overhandigd, dat aanbevelingen geeft over hoe beleidsmakers in het onderwijs moeten inspelen op flexibilisering. Je kunt door te klikken op ‘Studeren op maat’ het visiestuk doorbladeren.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier