Nieuws, Persbericht

Eindexamenkandidaten slecht bekend met leenstelsel

UTRECHT,
10 december 2015

Den Haag, 10 december 2015 – Vandaag publiceren het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) gezamenlijk de zeer verontrustende resultaten van een steekproef over de bekendheid van het leenstelsel onder scholieren in hun eindexamenjaar. Zo blijkt maar liefst 69,3% procent van de eindexamenkandidaten niet te weten hoeveel geld zij per maand kunnen lenen bij DUO (in 2016 maximaal € 862,50 plus € 162,58 voor het collegegeld). “Duidelijk is dat de voorlichting over het leenstelsel nog niet voldoende is doorgedrongen. Wij maken ons zorgen dat eindexamenkandidaten niet goed weten wat hen financieel te wachten staat” zegt Andrej Josic, voorzitter LAKS. “En dat terwijl de verantwoordelijkheden groot zijn. Toekomstig studenten moeten weten wat het betekent om te lenen en zich ook bewust zijn van de bijkomende rente en de afbetalingstermijn” zegt Linde de Nie, voorzitter ISO.

Bovendien heerst er onder eindexamenkandidaten grote onduidelijkheid over de voorwaarden en gevolgen van de lening. Ruim 53% van de ondervraagden weet niet binnen hoeveel tijd zij de lening terug moeten betalen. Dat was binnen 15 jaar en is nu 35 jaar geworden; de eerste twee jaar na afstuderen hoeft nog niet terug te worden betaald. De Nie: “Afbetalen is misschien nog ver weg maar het is wel heel belangrijk om daar bij stil te staan wanneer je geld leent.”

Daarnaast hebben veel eindexamenkandidaten geen flauw benul hoelang zij recht hebben op studiefinanciering: ruim 70% geeft aan dit nog niet te weten.  In principe heb je voor een hbo-bachelor en een wo-bachelor met master 7 jaar recht hierop. Ook over zaken die zij moeten afwegen vóór het afsluiten van de lening heerst onwetendheid. Zo weet ruim 54% van de eindexamenkandidaten niet hoeveel collegegeld zij moeten betalen. “Het is zorgwekkend om te zien dat er nog zo veel onduidelijk is rondom het leenstelsel. Zeker omdat de eerste scholieren zich al moeten aanmelden voor hun vervolgstudie”. zegt Josic. “Dat de regering financiële barrières opwerpt is al erg genoeg, en nu blijkt helaas ook de voorlichting beter te moeten. Dat is kwalijk als je studenten een lening opdringt.” aldus De Nie.

Daarom presenteren het ISO en het LAKS vrijdag 11 december de resultaten van de steekproef en een bijbehorend voorlichtingsboekje, de ‘Studiewegwijzer’, aan de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker. De Studiewegwijzer zal dan ook te lezen zijn op de websites van het ISO en het LAKS.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier