Persbericht

‘Schokkende conclusies in ‘De Monitor’: doelmatigheidschecks opleidingen nodig’

UTRECHT,
07 februari 2016

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is geschrokken van de bevindingen van het programma ‘De Monitor’. De uitzending toont dat studenten verkeerd worden voorgelicht over hun baanperspectief bij onder andere de opleiding Psychologie. Aankomende studenten baseren hun studiekeuze hierdoor mede op onjuiste informatie. Simon Theeuwes, bestuurslid bij het ISO: “Toekomstige studenten nemen tijdens hun studiekeuze steeds vaker de baankans mee. Daarom moet de student goed en juist worden geïnformeerd.”

Het ISO pleit voor een structurele doelmatigheidscheck van opleidingen. Een doelmatigheidsonderzoek toetst de toegevoegde waarde van een opleiding. Opleidingen worden nu alleen op doelmatigheid getoetst als ze opgericht worden. Simon Theeuwes: “Opleidingen moeten gedurende hun bestaan op hun doelmatigheid worden getoetst. Dat dwingt universiteiten en hogescholen om na te denken waartoe ze hun studenten opleiden.”

Het ISO wil daarnaast dat tijdens de accreditatie (de kwaliteitstoets) van opleidingen ook wordt gekeken naar de baankansen en de voorlichting daarover. Theeuwes: “Als de overheid een kwaliteitsstempel aan opleidingen geeft, hoort daar ook eerlijke voorlichting over de toekomstperspectieven bij. Studenten verdienen een eerlijk en objectief beeld van de baankansen, zodat ze goed geïnformeerd een studiekeuze kunnen maken.”

Uit de uitzending blijkt dat in de bijsluiter van de opleiding Psychologie staat dat 86% van de afgestudeerden een baan hebben na 1,5 jaar. Dit blijkt in praktijk slechts voor maar 55% van de afgestudeerde studenten het geval te zijn. De reden voor de onduidelijkheid is dat alle banen worden meegenomen vanaf ten minste 12 uur per week. Theeuwes: “Door verschillende soorten betaald werk op één hoop te gooien en te presenteren als een baan op niveau, krijgen studenten totaal geen helder beeld als zij hun studiekeuze maken. In de bijsluiter moet duidelijk worden vermeld welke type banen oud-studenten uiteindelijk hebben en op welk niveau.”

De uitzending van De Monitor is zondag om 22:35 op NPO 2.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier