Persbericht

ISO zet vraagtekens bij studeren in Turkije

UTRECHT,
21 juli 2016

Utrecht, 21 juli 2016 – Afgelopen dinsdag werden er 15.000 leden van academische staf op non-actief gesteld en werden 1.500 Turkse decanen ontslagen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich grote zorgen over de academische vrijheid binnen het Turkse hoger onderwijs en vraagt om maatregelen.

ISO-voorzitter Jan Sinnige: ‘Academische vrijheid, kritisch en onafhankelijk denken is de kern van een gezond hoger onderwijssysteem.Nu de Turkse overheid de academische vrijheid met voeten treedt, moeten we ons afvragen of Turkije een geschikt uitwisselingsland is.’

 

Naast het ontslag van 1.500 academische decanen, hebben alle academici een reisverbod opgelegd gekregen. Daarnaast zijn verschillende academici en studenten opgeroepen om vanuit het buitenland terug naar Turkije te keren. Sinnige: ‘Vrije internationale samenwerking tussen studenten, docenten onderzoekers, zonder belemmering van een overheid, is goed voor het internationale hoger onderwijs. Onderwijs en onderzoek stopt niet bij landsgrenzen. Een reisverbod druist in tegen de gedachte van de academie.’

Maatregelen

Op dit moment bestaat er een Europees uitwisselingsprogramma, genaamd ERASMUS+. Twee jaar geleden gingen ruim 500 Nederlanders met een Erasmus-beurs naar Turkije. Het ISO heeft sterke twijfels bij de voortzetting van het Erasmus programma, als de kwaliteit van het onderwijs niet gegarandeerd kan worden. Sinnige: ‘Het is voor studenten van groot belang dat de opleiding die zij in het buitenland volgen van waarde is en academische vrijheid is daarbij een randvoorwaarde.’

Het ISO werkt samen met andere landelijke studentenkoepels in de European Students Union (ESU). Als de twijfels over academische vrijheid in Turkije langer aanhouden, zal het ISO pleiten voor het opschorten van het Erasmus programma met Turkije.

———————————————————————

ISO questions studying in Turkey

Utrecht, 21st July 2016 – Last Tuesday, 15.000 Turkish academic staff members were suspended, while 1.500 deans were forced to resign. The Interstedelijk Studenten Overleg (ISO, English: Dutch National Students’ Association) is perturbed about the academic freedom in Turkey and calls for action. ISO president Jan Sinnige: ‘Academic freedom, analytical and independent thinking lies at the heart of a well-functioning academic system. Turkey’s recent intervention in the academic freedom questions its value as an appropriate country of exchange.’

Besides the sacking of 1.500 deans, all academic staff members have been imposed a travel ban. Moreover, several scholars and students were requested to return from abroad. Sinnige: ‘autonomous international cooperation between students, teachers and scholars, without government intervention, is invaluable for the international higher education system. Education and research easily crosses borders. A travel ban defies the independent values of academia.’

Measurements

The European exchange programme ERASMUS+ grants scholarships to students. In 2014, amply 500 Dutch students went on an Erasmus fellowship to Turkey. The ISO questions the prolongation of the Erasmus programme, if the quality of their education could not be guaranteed. Sinnige: ‘For students, the quality of their study programme abroad is of utmost importance, and for that, academic freedom is a precondition.

The ISO collaborates with the other National Unions of Students in the European Students Union (ESU). If concerns regarding the academic freedom in Turkey remain, the ISO will plead for suspension of the Erasmus cooperation with Turkey.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier