Persbericht

Koopkracht Studenten wordt in 2017 het hardst getroffen

UTRECHT,
27 augustus 2016

Utrecht, 27 augustus 2016 – Terwijl het Kabinet de plannen voor Prinsjesdag opstelt, toont onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) aan dat de koopkracht van studenten in 2017 onevenredig hard zal dalen. Voorzitter Jan Sinnige: ‘Dit is vooral problematisch voor studenten waarvan hun ouders niet kunnen bijspringen.De cijfers liegen er niet om: de drempel om te studeren blijft hoger worden. Daarom moet de Minister met Prinsjesdag met concrete maatregelen komen om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te verbeteren.’

De belangrijkste reden van de koopkrachtdaling is onder andere de afschaffing van de basisbeurs en het steeds hoger wordende collegegeld. Sinnige: ‘Sinds de invoering van het leenstelsel, hangt er steeds meer af van wie je bent of waar je vandaan komt. Dijsselbloem en Bussemaker moeten nu met meer komen dan een Gelijke Kansen-alliantie, maar ook concrete maatregelen aankondigen.’

Schermafbeelding 2016-08-26 om 19.17.29

Verwachte Koopkrachtveranderingen voor 2017 van CPB & ISO

Sinds de invoering van het leenstelsel is het Nibud gestopt met berekenen van de koopkracht. Daarom heeft het ISO zelf het heft in handen genomen bij de berekening. Vroeger werd een student in koopkracht gecompenseerd op de basisbeurs. De basisbeurs is afgeschaft en het collegegeld blijft alsmaar stijgen. Volgens het ISO is één van de mogelijke maatregelen bevriezing van het collegegeld bij inschrijving. Dan weet een student waar hij vier jaar lang op kan rekenen. Sinnige: ‘Dijsselbloem kondigde een forse koopkrachtreparatie aan. We willen dat hij studenten hierin meeneemt, maar we vrezen het ergste.’

Klik hier om het volledige Koopkracht & Kansenrapport van het ISO te lezen

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier