Persbericht

Student hardst getroffen op Prinsjesdag

UTRECHT,
20 september 2016

Den Haag, 20 September 2016 – De student gaat er hard op achteruit aankomend jaar. Toch kondigde de Troonrede geen enkele stap aan om tegemoet te komen aan de benarde financiële positie van studenten. Dat stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Uit recent onderzoek bleek dat de koopkracht van studenten hard achteruit gaat. Ook moeten Nederlandse studenten relatief erg veel investeren in hun studie, in vergelijking met andere landen. ISO-voorzitter Jan Sinnige roept op tot reparatie: ‘Elke inkomensgroep wordt gecompenseerd, behalve studenten. Het lijkt op een feestje waar de student aan de deur wordt geweigerd.’

‘Aan de financiële positie van de student wordt gemorreld,’ aldus Sinnige: ‘Boodschappen, huur en collegegeld worden duurder, terwijl inkomsten achterblijven.’ Het ISO vindt dit vooral problematisch voor de zwakkere groepen die zich wellicht ervan laten weerhouden te gaan studeren en vindt dat juist voor deze groepen reparatie moet komen. ‘De regering wil wel over ‘gelijke kansen’ praten, maar levert weinig boter bij de vis,’ aldus Sinnige.

Hoge investeringen
Ook is de investering die een student moet doen om door te stromen van middelbaar beroepsonderwijs naar hoger onderwijs is in Nederland de op één na hoogste. Dat blijkt uit een rapport van de OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) dat vorige week verscheen. Sinnige: ‘Alleen in Japan moet een student meer investeren in doorstromen. Als Nederland het gelijke kansenland is, lopen we schrikbarend achter.’

Thuis wonen wordt de trend
Daarnaast bleek afgelopen week dat het aantal studenten dat uit huis gaat ook sterk is afgenomen. Dit past binnen de ingezette trend die volgens het ISO de keuzevrijheid van studenten beperkt: ‘Het kan niet zo zijn dat een student door financiële redenen afziet van zijn voorkeursstudie. Als je uit Middelburg komt en je vindt dé studie die bij jou past in Groningen, moeten kilometers niet de reden zijn dat een student van zijn voorkeur afziet.’

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier