Nieuws

Studentenbonden en inspectie lanceren nieuw kennisplatform opleidingscommissies

UTRECHT,
13 september 2016

Utrecht, 13 September 2016 – Vandaag lanceert de Inspectie van het Onderwijs in samenwerking met Studentenbonden Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de nieuwe website opleidingscommissies.nl. Dit platform heeft tot doel om het functioneren van de opleidingscommissies, bestaande uit studenten en docenten, te versterken. Per 1 september 2017 treedt de Wet Versterking Bestuurskracht in werking en dit vergroot de noodzaak om opleidingscommissies goed te laten functioneren. De Inspectie van het Onderwijs doet momenteel onderzoek naar opleidingscommissies. Zij constateren dat veel commissies voor dezelfde problemen oplossingen zoeken. Een kennisplatform biedt hierbij een uitgelezen mogelijkheid om opgedane kennis te delen

Beide studentenbonden hebben zich afgelopen voorjaar hard gemaakt voor versterking van de rechten van opleidingscommissies. De opleidingscommissies gelden nu als volwaardige medezeggenschap, en hebben onder meer instemmingsrecht op delen van het onderwijsprogramma. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: ‘Het onderwijs wordt op de werkvloer gevormd, door docenten en studenten. Daarom is het zo belangrijk dat de opleidingscommissies meer te zeggen krijgen over de kwaliteit en de inhoud van hun opleidingen, en daarin ook ondersteund worden.’

Opleidingscommissies worden gestimuleerd middels de nieuwe website kennis en praktijkvoorbeelden met elkaar te delen. Jan Sinnige, voorzitter van het ISO: ‘Zo bieden we opleidingscommissies de handvatten om zich te professionaliseren. Nu ze extra tanden hebben gekregen, moeten we eraan werken die tanden verder te verscherpen.’

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier