Persbericht

Emancipatiefunctie hbo onder grote druk

UTRECHT,
06 oktober 2016

Utrecht, 6 oktober 2016 – De emancipatiefunctie van het hoger beroepsonderwijs (hbo) staat onder grote druk, zo blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Voor het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een reden om de noodklok te luiden. Voorzitter van het ISO, Jan Sinnige: ‘Hbo-opleidingen gaan niet alleen maar over rendement of opleiden tot een baan. Hogescholen hebben bij uitstek de verantwoordelijkheid en de gelegenheid om iedereen gelijke kansen te bieden en dat gaat nu mis.’

Het SCP-rapport stelt dat het niveau van het hbo omhoog blijft gaan, maar dat meer dan een derde van de studenten uitvallen of switchen. Sinnige: ‘Eerstejaarsstudenten kunnen het niet bijbenen. Ongeacht de gevolgde onderwijsroute, is het van groot belang dat er voor iedere student in het eerste jaar van het hbo meer ruimte komt voor het leren van studievaardigheden, zoals zelfstandigheid en het vermogen te plannen. Daar hebben zowel hogeschool als student later profijt van.’ Overigens heeft het mbo hier ook een verantwoordelijkheid, aldus het ISO. Sinnige ‘Goede keuzedelen in het mbo kunnen de doorstroom bevorderen en studenten beter voorbereiden.

Doorstroom mbo-hbo neem enorm af

Het aantal hbo-studenten dat van het mbo komt, is sinds het hoogtepunt in 2006 met vijftien procent afgenomen: in 2006 was dit 45% en nu nog maar 30%. Slechts een derde van de studenten stopt na het mbo omdat ze willen gaan werken. Anderen stoppen omdat ze geen zin hebben in het volgen van verder onderwijs, vanwege financiële redenen of omdat ze moeite hebben met keuzes maken. Sinnige: ‘Als geen zin hebben een reden is om niet door te studeren gaat iets structureel mis. Onderwijs moet motiveren om door te leren of enthousiasmeren voor de arbeidsmarkt. Niet het tegenovergestelde.’

Inkomen van studenten

Ten slotte constateert het Sociaal Cultureel Planbureau dat er studenten zijn die twintig uur per week werken om rond te komen. Sinnige: ‘Als je zoveel moet werken om rond te komen is het haast onmogelijk om volwaardig te kunnen studeren.’ Voornamelijk studenten wiens ouders geen hbo- of wo-opleiding hebben afgerond, hebben van huis uit een aversie tegen lenen en komen hierdoor in financiële moeilijkheden. Ditzelfde geldt voor niet-westerse allochtone jongeren.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier