Persbericht

Technische Studenten bestrijden bioscoopstoel als collegebank

UTRECHT,
31 oktober 2016

Delft, Eindhoven, Wageningen, Enschede, Utrecht, 31 oktober 2016 – De Technische Universiteiten (TU’s) moeten meer geld krijgen om de toegenomen toestroom aan te kunnen. Dat stelt een open brief van de studentengeledingen van de vier verschillende TU’s samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) die vandaag aan Minister Bussemaker (OCW), Kamp (EZ) en staatssecretaris van Dam (EZ) wordt verstuurd. Voorzitter van het ISO, Jan Sinnige: ‘De deur voor technische studenten is nu dicht en die moet open worden geramd. Dat kan alleen gebeuren door extra geld vrij te maken, zonder het van andere opleidingen af te snoepen.’

De vier studentengeledingen van de Technische Universiteiten hebben het initiatief genomen om een vuist te maken naar Den Haag. De brief spreekt zijn zorgen uit over bioscopen die gebruikt worden als collegezalen, practica die geschrapt worden en kleinschalige werkgroepen die vervangen worden voor grote collegezalen. Mathias de Koning, namens de studentenraad TU-Delft: ‘Zonder extra geld dreigt onze universiteit van een uitstekend A-product zich te degraderen tot een kolossaal huismerk.’ Bart Verhaegh van de studentengeleding TU Eindhoven vervolgt: ‘Studenten moeten vaak dagen wachten voor een beetje tijd in een laboratorium, moeten zelfstandig onderzoek noodgedwongen in tweetallen doen. Leren pipetteren gaat zelfs met software in plaats van een pipet.’

Put your money where your mouth is

De studenten reppen over de verkiezingsprogramma’s van alle partijen die de Universiteiten van Wageningen, Delft, Twente en Eindhoven verheerlijken. Zij roepen de bewindspersonen op nu ook boter bij de vis te leveren: ‘put your money where your mouth is,’ aldus de brief.   Peter Vinke van VSSD, studentenvakbond in Delft: ‘De VVD noemt in haar verkiezingsprogramma 78 keer het woord innovatie. Het is tijd dat zij zorgt dat het hoognodige geld in de TU’s, dé bronnen van innovatie, wordt gestoken.’

Duivels dilemma

Studentenraden worden voor een duivels dilemma geplaatst. ‘Er wordt ons gevraagd te kiezen tussen weren van nieuwe studenten of het versoberen van onderwijskwaliteit,’ schrijft de brief. Karlijn Hendriks van de studentenraad Wageningen University zegt hierover: ‘Studenten komen speciaal naar Wageningen om kleinschalig en kwalitatief goed onderwijs te volgen, maar komen nu van een koude kermis thuis wanneer tijdens de overvolle practica soms meer dan 15 minuten moet worden gewacht om überhaupt verder te kunnen.’

Klik hier om de volledige brief te lezen. 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier