Persbericht

Hogescholen en Universiteiten negeren de regels rondom extra bijdrage

UTRECHT,
08 februari 2017

UTRECHT, 8 februari 2017 – Nog te vaak vragen hogescholen en universiteiten onrechtmatige eigen bijdrages naast het collegegeld. Hoewel Minister Bussemaker in 2015 al aangaf dat altijd een gratis alternatief geboden moet worden, lapt een aantal instellingen haar oproep aan de laars. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) trekken gezamenlijk ten strijde tegen deze praktijken.Afgelopen maanden hebben zij veel klachten ontvangen van studenten. ISO-Voorzitter Jan Sinnige: ‘Een aantal hogescholen en universiteiten heeft lak aan de wil van de Minister. Studenten worden de dupe en liggen krom voor extra cursusmateriaal of excursies. Dat moet stoppen: niet morgen, maar vandaag.

In 2014 presenteerden het ISO en het LSR al een zwartboek met daarin verschillende wanpraktijken van extra kosten naast het collegegeld. ‘Dat heeft gezorgd voor een afname, maar blijkbaar was die tijdelijk,’ verklaren de beide organisaties. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau schuwt geen rechtszaak, vooral omdat een aantal instellingen niet meer reageert op de klachten die ingediend worden. Gabriel van Rosmalen, bestuurslid van het LSR: ‘We proberen altijd eerst het goede gesprek en tot een oplossing te komen. Als daarop niet gereageerd wordt, hebben wij geen andere keuze dan elkaar in de rechtszaal te ontmoeten.’

Verschillende voorbeelden passeren de revue bij de organisaties. De één moet een managementgame voor €35,00 aanschaffen en betaalt dus geld voor studiepunten. De ander moet het eerste jaar €200,00 voor een verplicht kamp en studiematerialen, zoals een bibliotheekpas, aftikken. ‘Dat zou geen probleem zijn als een gratis alternatief voorhanden zou zijn en dit ook zodanig onder de aandacht is gebracht, maar dat is niet aan de orde,’ aldus Van Rosmalen.

Sinnige kondigt aan dat het ISO directe actie van Bussemaker vraagt: ‘Wij spreken haar vandaag tijdens de Studentenkamer. We weten dat zij al eerder met ons gestreden heeft hiertegen, dus ze moet de hogescholen en universiteiten die over de schreef gaan streng toespreken.’

Het ISO en het LSR roepen alle studenten die worden verplicht extra studiekosten te maken naast hun collegegeld zich te melden bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau, via extrakosten@lsr.nl, of door dit formulier in te vullen.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier