Persbericht

Studenten kampen met miljardenschuld

UTRECHT,
08 maart 2017

Utrecht, 8 maart 2017 – 17,9 miljard euro. Dat is het bedrag dat alle studenten en oud-studenten nog moeten betalen aan de overheid. Dit blijkt uit cijfers van DUO, die het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft opgevraagd. Vandaag lanceert het ISO de Nationale Studieschuldmeter, op de site www.nationalestudieschuld.nl. ISO-voorzitter Jan Sinnige: ’Studenten investeren een enorm bedrag in hun eigen toekomst, maar moeten daar ook iets voor terugzien. Met de invoering van het leenstelsel zal deze investering alleen maar hoger worden, maar we twijfelen of zich dat gaat terugbetalen voor studenten.’

Het is geen geheim dat studenten een steeds hogere studieschuld krijgen, maar dat het bedrag van openstaande vorderingen bij DUO zo groot blijkt, is op zijn minst verrassend. Sinnige concretiseert het bedrag: ‘je kan van dit bedrag meer dan 7,2 miljard biertjes kopen en het is groter dan wat heel IJsland in een jaar bij elkaar produceert.’

De studentenorganisatie hamert erop dat er ten minste drie maatregelen nodig zijn bij vorming van een nieuw kabinet. Het collegegeld moet bevroren worden: als dat nog verder verhoogd wordt, zullen studenten nog meer moeten lenen en zal de nationale studieschuld nog sneller toenemen. Sinnige: ‘Sinds 2011 is het collegegeld met meer dan 300 euro gestegen. Dat zijn flinke bedragen.

Daarnaast wil het ISO benadrukken dat eerlijke en transparante informatie over studies cruciaal is in het tegengaan van hoge studieschuld. Studenten moeten precies weten hoe het programma er uitziet en wat hun arbeidsmarktkansen zijn. ‘Er is niets duurder dan een verkeerde keuze maken. Dan gooit een student al snel duizenden euro’s weg. Daarom is juist die informatievoorziening cruciaal,’ aldus Sinnige.

Ten slotte wil het ISO het nieuw te vormen kabinet wijzen op een gemaakte afspraak. Het geld dat afkomstig is uit de afschaffing van de basisbeurs, móet in het hoger onderwijs blijven. Sinnige: ‘afspraak is afspraak. Er gaat geen rooie rotcent van dat geld naar een andere sector. Het is studenten ontnomen, met de afspraak dat we het terug zullen zien in het hoger onderwijs. Daarvan mag geen euro verspild worden.’

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier