Persbericht

Marc van Mil (UU) beste docent van Nederland

UTRECHT,
01 april 2017

1 april 2017, Utrecht – Marc van Mil (Universiteit Utrecht) is uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2017. Het bewustzijn dat Van Mil zijn studenten leert over de impact van hun vak gaf de doorslag bij de verkiezing van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Daar streden vijf topdocenten van hogescholen en universiteiten om de titel ‘Docent van het Jaar’ en een beurs van €15.000. Van Mil ontving de prijs uit handen van Onderwijsminister Jet Bussemaker. ISO-bestuurslid Jeroen Wienen: “Een goede docent kan bepalend zijn voor je hele carrière. De vijf finalisten inspireren niet alleen vandaag deze zaal, maar doen dat iedere dag op hun instelling. Het liefst zou ik me vandaag nog inschrijven voor de vakken van al deze vijf docenten.”

Marc van Mil is docent, onderwijsinnovator en onderzoeker aan de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 2013 op het proefschrift ‘learning and teaching the molecular basis of life’. Van Mil is een moderne docent, aldus het juryrapport. Niet alleen maakt hij gebruik van nieuwe, interactieve onderwijsmethodieken, ook verbindt hij deze aan een heldere rolopvatting over de docent. Opvallend is dat hij vakoverstijgend werkt. De jury, bestaande uit studenten en vakprofessionals, heeft onder andere gekeken naar professionalisering, innovatie, didactiek en passie. Van Mil scoorde op alle vlakken uitstekend.

Meer aandacht nodig voor scholing en professionalisering docenten
De vijf genomineerden toonden vandaag nogmaals dat docentschap een cruciale factor voor uitdagend en inspirerend onderwijs is. “Je mag goed docentschap niet als een gegeven nemen”, benadrukt ISO-bestuurslid Jeroen Wienen: “Pedagoog John Dewey zei ruim honderd jaar geleden: ‘Als we vandaag onderwijzen zoals gisteren, beroven we onze kinderen van morgen.’ Honderd jaar later blijft deze quote actueler dan ooit. Met deze verkiezing willen we het docentschap in het hoger onderwijs stimuleren.”

Onderwijsbeurs
Van Mil krijgt een onderwijsbeurs van €15.000, maar is tevens een van de eerste leden van de landelijke Docentenkamer. De Docentenkamer is een initiatief van het ISO en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Naast de jaarlijkse winnaar van de Docent van het Jaar Verkiezing nemen ook de winnaars van comeniusbeurzen plaats in dit adviesorgaan. Zij vertegenwoordigen de stem van docenten in het hoger onderwijs.

Prijs
Naast de eer, de onderwijsbeurs en een plek in de docentenkamer ontving de winnende docent een artistieke beker gemaakt door Mariël Smit, student aan de Academie voor Beeldende vorming van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze maakte een prijs die ontroering uitlokt en door de winnaar met liefde en trots wordt gedragen.

DvhJ2

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier